Hlavní obsah

Trenér thajských fotbalistů se omluvil rodičům, dopisy z temnoty poslali i malí „divočáci”

Omluvný dopis fotbalového trenéra se v sobotu prostřednictvím potápěčů dostal k rodičům 12 chlapců uvězněných už dva týdny v jeskyni na severu Thajska. Mladý trenér v něm napsal, že děti jsou pro tuto chvíli v pořádku. Chlapci, kterým média přezdívají podle názvu jejich fotbalového týmu „divočáci”, svým rodinám také poslali vzkazy.

Foto: ČTK/AP

Thajští chlapci uvěznění v jeskyni

Článek

„Rodičům všech dětí, všechny děti jsou v tuto chvíli v pořádku, pracovníci se o ně dobře starají. Slibuji, že se o děti budu starat nejlépe, jak to půjde. Chci poděkovat za veškerou podporu a chci se rodičům omluvit,” vzkázal 25letý trenér, který je se svými svěřenci ve věku od 11 do 16 let uvězněný v jeskyni Tcham Luang Nang Non od 23. června.

„Mám se dobře, ale je tady trochu zima. Nedělejte si o mě starosti. Nezapomeňte připravit moji narozeninovou oslavu,” napsal jeden z chlapců. „Buďte v klidu, mami a tati. Jsou to dva týdny, co jsem odešel, ale vrátím se, abych vám pomáhal v obchodě,” napsal jiný, jehož rodiče vedou malý obchod s potravinami.

Dopisy představují první komunikaci 13členné skupiny s okolním světem od úterního zveřejnění videa natočeného britskými záchranáři, kteří ji objevili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video ukazuje živé chlapce uvězněné v thajské jeskyniVideo: Reuters

Uvěznění chlapci se své rodiče snažili uklidnit a psali o plánech na dobu po vysvobození z jeskynního systému. V tom ale nadále klesá množství kyslíku, čas záchranářům ubírají také očekávané prudké deště. [celá zpráva]

Úřady později uvedly, že se o záchranu pokusí v nejbližších dnech, kdy budou podle nich nejlepší podmínky. Záchranáři se rovněž snaží o vytvoření vertikální únikové trasy. „Provedli jsme sto vrtů, ale zatím pozici (skupiny) neznáme,” řekl šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón, který je zároveň guvernérem provincie. [celá zpráva]

Ostře sledovaná záchrana

Na místě záchranné práce sleduje 1100 novinářů s kamerami rozmístěnými v rozbahněném terénu v blízkosti jeskyně.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Voda odčerpávaná z thajské jeskyně

Záchranářská operace si v pátek vyžádala první oběť, když při zásobovací misi zahynul v podzemí na severu Thajska bývalý příslušník zdejšího námořnictva, který se na operaci podílel jako dobrovolník. [celá zpráva]

V sobotu má do Thajska dorazit dvojice českých hasičů, která bude na místě prověřovat, jak by mohla záchrannou akci podpořit Česká republika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám