Hlavní obsah

Svazijsko možná zdaní sňatky s cizinci, prý aby ochránilo ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalé Svazijsko možná zdaní sňatky s cizinci. Vláda jihoafrického království označuje návrh zákona za ochranu žen, které si prý zahraniční partneři berou jen kvůli občanství. Ženské organizace se ale proti předloze v parlamentu bouří, informovala agentura AFP.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poddaní krále Mswatiho III. by v případě sňatku s cizinci museli ministerstvu vnitra zaplatit v přepočtu 1900 eur (přes 49 tisíc Kč). Pro většinu obyvatel chudého státu sousedícího s Jihoafrickou republikou jde o velice vysokou částku.

„Tento zákon má za cíl chránit svazijské ženy před jakoukoli manipulací či zneužíváním ze strany jejich zahraničních partnerů, kteří si je berou pouze za účelem získání naší státní příslušnosti,“ řekl mluvčí vlády Percy Simelane.

„Po právní stránce to není dobré řešení,“ prohlásila Dumsane Dlaminiová, zástupkyně ženské nevládní organizace. „Státy mají jiné prostředky, jak chránit své občanství,“ dodala.

Návrh odporuje ústavě a zbavuje ženy svobody volby, sdělila feministka Bonsile Mambaová. Podle ní dávají Svazijky přednost cizincům, protože projevují více něhy a lásky.

Úřady tvrdí, že ženy jsou cizinci po sňatku často opouštěny, a to často i s dětmi. Ministerstvo zahraničí v roce 2016 uvedlo, že musí vyřizovat půl milionu žádostí o naturalizaci, hlavně od Asiatů. V zemi přitom žije pouze 1,3 miliónu lidí.

Letos v dubnu Mswati III. nečekaně změnil jméno své země. Ta má být nadále známá pod svým historickým názvem jako Království eSwatini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám