Hlavní obsah

Syrská armáda postupuje na jihu země, uteklo před ní 45 000 lidí

Ženeva/Damašek

Nejméně 45 000 lidí uteklo v posledních dnech před boji v syrské provincii Dará, kde postupují vládní vojska. Uvedla to OSN s tím, že lidé prchají k jordánské hranici. Podle svědků syrská armáda shazuje barelové bomby. Syrským vládním silám se už podařilo ovládnout oblast Ladžá s městy Busr al-Harír a Malihat al-Ataš na severovýchodě provincie Dará, oznámila agentura SANA.

Foto: Alaa Al-Faqir, Reuters

Dým stoupající z bombardovaného města v provincii Dará

Článek

Už týden dlouhá ofenziva armády syrského prezidenta Bašára Asada v provincii Dará si vyžádala životy civilistů včetně dětí, uvedla OSN. Podle exilové organizace SOHR si bombardování od 19. června vyžádalo 32 civilních obětí. Zahynulo také 29 rebelů a 254 příslušníků vládních sil.

Po náletech zůstala mimo provoz nemocnice, řekl v Ženevě mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Jens Laerke, když zmiňoval počet uprchlíků.

Foto: Alaa Al-Faqir, Reuters

Lidé utíkají z provincie Dará

„Očekáváme, že počet prchajících se může s eskalací bojů skoro zdvojnásobit,” řekla na stejné tiskové konferenci mluvčí Světového programu pro výživu (WFP) Bettina Luescherová. Boje ohrožují 750 000 lidí.

Nálety proměnily vesnici v peklo

Nálety popsal agentuře Reuters jeden ze svědků, který uvedl, že spolu s barelovými bombami shazovaly vrtulníky letáky vyzývající lid, „aby vyhnal teroristy, jak to udělali bratři ve východní Ghútě“.

Foto: SANA, Reuters

Doby v oblasti Ladžá

„Moje žena a já jsme odešli jen s tím, co jsme měli na sobě, protože dům byl zcela zničen,“ řekl 45letý Muhammad Abú Kásim. Podle něj těžké bombardování změnilo jeho vesnici v peklo.

Utíkat musela i 30letá vdova Um Muhammadová se svými třemi dětmi: „Každý z nás si vzal jen své šaty. Právě teď se bombarduje všude.“ Nyní se ukrývá ve škole pod kontrolou vzbouřenců.

Vládní vojska na postupu

Syrským vládním vojskům se podle tisku libanonského hnutí Hizballáh při ofenzivě podařilo dobýt oblast Ladžá s městy Malihat al-Ataš a Busr al-Harír, jež se stalo terčem silného bombardování. Při útoku, který začal minulý týden, syrské vládní síly dosud využívaly dělostřelectvo a rakety. Na Busr al-Harír v neděli ráno zaútočily bojové letouny a provládní syrský list Al-Watan v pondělí oznámil, že k městu postoupily vládní síly. V noci na úterý obklíčily poslední skupinu rebelů.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že syrská vláda ”nálety a dělostřeleckými a raketovými útoky” porušila dohodu o klidu na jihozápadě a hrozí jí odveta. Washington ale podle Reuters hlavním povstaleckým skupinám v oblasti sdělil, že by neměly očekávat jeho vojenskou podporu.

Foto: SANA, Reuters

Zničené domy v syrské oblasti Ladžá

Boje v oblasti jsou pečlivě sledovány, protože jih Sýrie sousedí s Izraelem a Jordánskem. Izrael si nepřál, aby tam působily zahraniční šíitské milice, které podporují armádu prezidenta Bašára Asada.

Provincie Dará, kde v předjaří roku 2011 propukly protesty proti vládě Bašára Asada, a provincie Idlíb jsou poslední dva regiony, které v Sýrii ovládají povstalci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám