Hlavní obsah

Soud poslal šéfa rumunské vládní strany za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda vládnoucích rumunských sociálních demokratů Liviu Dragnea byl ve čtvrtek odsouzen ke třem a půl roku odnětí svobody v kauze fiktivního zaměstnávání. Oznámily to tiskové agentury. Očekává se, že se Dragnea, který je také předsedou dolní komory parlamentu, proti rozsudku odvolá.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Předseda rumunských sociálních demokratů Liviu Dragnea

Článek

Verdikt představuje tvrdý úder pro politikovy ambice dominovat politické scéně, poznamenala agentura AFP. Pětapadesátiletý Dragnea, který se zapřísahá svou nevinou, nicméně nepůjde do vězení, dokud jeho odsouzení nepotvrdí i odvolací soud.

Podle agentury Reuters nejspíše uplynou měsíce, než soudci, chystající se na dvouměsíční prázdniny, vynesou konečný verdikt. Dragnea byl předloni podmínečně odsouzen za volební podvody a podplácení, a proto jej rumunský prezident odmítl jmenovat premiérem.

V případu fiktivního zaměstnávání dvou stranických aktivistek ve státní správě, za který byl ve čtvrtek odsouzen, protikorupční prokuratura požadovala sedm a půl roku vězení. Dragnea je rovněž podezřelý ze zpronevěry peněz z unijních fondů; jeho majetek byl proto zmrazen.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Předseda rumunských sociálních demokratů Liviu Dragnea, kterému protestující muž v Bukurešti mává před obličejem pouty

Kritika na adresu prokuratury

Čtvrteční rozsudek zazněl v zjitřené atmosféře napětí mezi soudci a vládnoucí levicí, které soudce obviňuje z vytváření „paralelního státu“ a „vyrábění kauz“ na politiky.

Tento měsíc v Bukurešti více než 100 tisíc stoupenců vlády demonstrovalo na protest proti údajnému zneužívání pravomocí ze strany protikorupční prokuratury. Řadu svých přívrženců přivezla vládnoucí strana do hlavního města autobusy.

Vláda usiluje o odvolání nepohodlné šéfky protikorupční prokuratury (DNA) Laury Kövesiové. Prokuratura pod jejím vedením bojuje proti korupci v nejvyšších kruzích, za což sklidila pochvalu od Evropské komise, ale zároveň nevraživost ze strany domácích politiků. Vláda obviňuje Kövesiovou z překračování pravomocí, svévolného jednání a neúcty k parlamentu. Prý také při rozhovorech se zahraničními médii „deformuje rumunskou realitu“.

Vláda má v úmyslu prosadit zmírnění trestního postihu za korupci, a to bez ohledu na silné protesty doma a na kritické hlasy z Bruselu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám