Hlavní obsah

Breivikova lidská práva pošlapávána nejsou, smetl Štrasburk stížnost teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku ve čtvrtek odmítl stížnost norského teroristy Anderse Breivika, který si odpykává 21letý trest za masakr v Oslu z roku 2011. Breivik zažaloval Norsko loni s tím, že podle něj porušuje jeho práva, když ho drží na samotce, v minulosti mu dozorci spoutávali ruce či se musel nahý podrobovat prohlídkám.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Anders Breivik

Článek

Breivik už dříve se svou stížností neuspěl u norského nejvyššího soudu (Hoeyesterett). I ten rozhodl, že k poškozování lidských práv u něj nedochází. Odsouzený terorista se proto obrátil právě na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Breivik v červenci 2011 zavraždil 77 lidí. Nejprve odpálil bombu v Oslu a zabil osm lidí, načež odjel na ostrov Uttoya, kde začínalo setkání sociálnědemokratické mládeže, a postřílel tam 69 převážně mladých lidí. Nejmladší oběti bylo 14 let.

Breivik, který u soudu opakovaně hajloval, si odpykává trest v délce 21 let s možností jeho prodloužení. Na podmínky ve vězení si stěžuje dlouhodobě, přestože jsou podmínky v norských žalářích oproti těm českým nesrovnatelně lepší. Vadí mu například kvalita kávy či to, že nemá k dispozici nejnovější herní konzoli Play Station.

Devětatřicetiletý Breivik se hlásí k fašismu a považuje se za bojovníka proti islamizaci, feminismu a takzvanému kulturnímu marxismu.

Reklama

Související články

Breivik změnil jméno, teď je Fjotolf Hansen

Anders Breivik, norský masový vrah, který v létě 2011 zabil 77 lidí, si změnil jméno. Norský list Verdens Gang napsal, že se teď jmenuje Fjotolf Hansen. Změnu...

Výběr článků

Načítám