Hlavní obsah

Italská populistická vláda získala důvěru ve Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská Poslanecká sněmovna ve středu dala důvěru vládě, kterou zformovala euroskeptická a protiimigrační Liga a protestní Hnutí pěti hvězd. V čele první populistické vlády západní Evropy stojí dosud takřka neznámý právník a akademik Giuseppe Conte. Italský Senát odhlasoval důvěru jeho kabinetu v úterý.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte.

Článek

Nesourodá koalice Ligy a M5S vyvolala obavy u evropských partnerů zejména kvůli deklarovanému odvrácení od úsporných opatření EU. Conteho vláda chce místo nich snížit mohutný státní dluh třetí největší ekonomiky eurozóny prostřednictvím hospodářského růstu.

Conte před hlasováním o důvěře poslancům slíbil, že jeho vláda bude o ekonomických záležitostech s Evropskou unií neústupně vyjednávat.

Nový premiér se v úterý v Senátu vyslovil pro povinné a automatické přerozdělování žadatelů o azyl mezi zeměmi Evropské unie. „Jasně žádáme opuštění (stávajících) dublinských dohod s cílem dosáhnout efektivního dodržování principu sdílení odpovědnosti a zavedení automatického principu povinné relokace žadatelů o azyl,“ řekl Conte v Senátu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Merkelová zchladila Itálii: odpis dluhu nebude

Německá kancléřka Angela Merkelová dala důrazně najevo, že naděje nové italské vlády premiéra Guiseppa Conteho na odepsání dluhu 250 miliard eur (6,5 biliónu...

Výběr článků

Načítám