Hlavní obsah

Do Evropy prchá stále více obyvatel Venezuely

Počet žadatelů o azyl v Evropské unii klesá, napsal server týdeníku Focus. Během prvních čtyř měsíců letošního roku požádalo o azyl přibližně 176 tisíc běženců, což je o dvacet procent méně než ve stejném období předchozího roku. Významně ale narůstá počet žádostí o azyl obyvatel Venezuely. Od ledna do dubna to bylo 6400 lidí, napsal Focus.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Venezuela patří podle odborníků momentálně k jednomu z největších humanitárních problémů. Země se už několik let nachází v hluboké ekonomické krizi, v níž se tamním obyvatelům nedostává základních potravin a léků.

Kritici obviňují ze současného stavu neschopnost vlády a korupci. Autoritářský prezident Nicolás Maduro tvrdí, že důvodem je nepřátelství západních zemí vůči němu a pokles cen ropy.

V členských zemích EU klesl počet žadatelů o azyl vloni  na 649 855, což je zhruba o polovinu méně než v roce 2015 a 2016. Česká republika má podle Eurostatu v přepočtu na milión obyvatel jeden z nejnižších počtů žádostí. Menší poměr byl jen v Portugalsku (98), Polsku (79) a na Slovensku (27).

Loňský počet žadatelů znamená téměř návrat na úroveň evidovanou před vypuknutí migrační krize. V roce 2014 byl počet osob žádajících v EU o mezinárodní ochranu těsně pod 600 tisíci. Zároveň bylo u úřadů po celé Unii ke konci roku 2017 skoro 930 tisíc nevyřízených azylových žádostí, z nich na 444 tisíc v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám