Hlavní obsah

K útoku v belgickém Lutychu se přihlásil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická organizace Islámský stát se přihlásila k úternímu útoku v centru belgického Lutychu, při kterém útočník zabil dvě policistky a jednoho civilistu, uvedla ve středu agentura AFP. Policie už potvrdila, že pachatelem byl šestatřicetiletý Belgičan Benjamin Herman.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědkyně natočila zneškodnění útočníka v LutychuVideo: AP

 
Článek

Při útoku muž několikrát zvolal Alláhu akbar (Bůh je veliký) a byl v kontaktu s islámskými radikály, napsal server La Libre.be.

Islámský stát se občas hlásí k akcím, se kterými nejspíš nemá přímé spojení, ale u kterých se cítí být inspirátorem.

Belgická prokuratura případ podle mluvčí vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu s teroristickým pozadím.

Zavraždil spoluvězně

Belgická věznice Hermana propustila na jednodenní vycházku přesto, že to dozorci nedoporučovali. Měl podle nich extrémně násilnické sklony, za mřížemi se stýkal s radikálními islamisty a plánoval na svobodě útoky. [celá zpráva]

Herman poté, co byl v pondělí propuštěn, zavraždil bývalého spoluvězně úderem tupým předmětem do hlavy. Je také podezřelý z toho, že vykradl klenotnictví v domovském městě Rochefort a později v noci zavraždil drogového dealera v Marche-en-Famenne v Lucembursku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám