Hlavní obsah

Belgičané teroristu z Lutychu propustili přesto, že před ním dozorci varovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lutych

Belgická věznice teroristu Benjamina Hermana, který v pondělí a v úterý v Lutychu zavraždil celkem čtyři lidi, propustila na jednodenní vycházku přesto, že to dozorci nedoporučovali. Měl podle nich extrémně násilnické sklony, za mřížemi se stýkal s radikálními islamisty a plánoval na svobodě útoky.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Belgičtí policisté v Lutychu

Článek

Je navíc podezřelý, že před vraždami policistek vykradl klenotnictví a zabil drogového dealera. S odvoláním na zdroje z vězeňské služby to napsal deník The Daily Mail.

Šestatřicetiletý Herman byl podle belgického premiéra Charlese Michela zmiňovaný v národních zprávách o radikalizaci. Nebyl však veden přímo jako osoba podezřelá z terorismu. Figuroval „ve zprávách, které nebyly přímo o něm, ale o jiných lidech nebo v jiných souvislostech“, dodal podle listu The Evening Standard belgický ministerský předseda.

Herman měl na kontě krádeže, drogové delikty a násilnou trestnou činnost. Poté, co byl v pondělí propuštěn, zavraždil bývalého spoluvězně úderem tupým předmětem do hlavy. [celá zpráva] Je také podezřelý z toho, že vykradl klenotnictví v domovském městě Rochefort a později v noci zavraždil drogového dealera v Marche-en-Famenne v Lucembursku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasahuje na místě činu v belgickém LutychuVideo: Reuters

Policistky nebyly náhodný cíl

V úterý dopoledne pak Herman s nožem v ruce zezadu napadl dvojici policistek, posléze jim vzal služební zbraně, kterými je zastřelil. [celá zpráva]

Belgická média s odkazem na policejní zdroje uvádějí, že při útoku křičel Alláhu akbar.

Velitel policie v Lutychu Christian Beaupere prohlásil, že se muž ve městě pohyboval s cílem zaútočit na strážce zákona.

Po vraždě policistek Herman zastřelil ještě mladíka, který seděl v zaparkovaném autě na sedadle spolujezdce. Pak uprchl do blízké střední školy a zajal tam uklízečku jako rukojmí. Policie ho ale krátce nato zastřelila a rukojmí vyvázla bez úhony.

Reklama

Výběr článků

Načítám