Hlavní obsah

Terorismus v Belgii: Útočník zastřelil dvě policistky a kolemjdoucího

Lutych
Aktualizováno

Při střelbě v belgickém Lutychu 36letý Belgičan v úterý pobodal a zastřelil dvě policistky a kolemjdoucího, následně vzal ženu jako rukojmí a pokusil se z místa činu utéct. Policie jej ale zastřelila. Bezpečnostní složky případ vyšetřují jako teroristický čin. Útočník byl v pondělí na jednodenní vycházce z vězení a je možné, že se tam mohl zradikalizovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasahuje na místě činu v belgickém LutychuVideo: Reuters

 
Článek

„Případ se vyšetřuje jako teroristický čin, převzala ho federální prokuratura,” uvedl její zástupce na tiskové konferenci.

To, že pachatel útočil na policistky, nikoliv strážce zákona mužského pohlaví, podle agentury AFP v úterý odpoledne upřesnila belgická oficiální místa.

Policejní zdroje, na které se odkazují místní média, informují, že muž při útoku křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Tradiční muslimskou frázi často provolávají islamističtí teroristé.

Foto: Stringer, Reuters

v Lutychu zaútočil muž na policisty.

Motiv útoku zatím není jasný. Muž měl podle prvních informací z vyšetřování nejdřív útočit nožem. Policisty napadl zezadu a pak je zastřelil jejich vlastní zbraní. Vzápětí zastřelil i dvaadvacetiletého muže v nedalekém autě. Další dva policisté při přestřelce utrpěli zranění.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vyšetřovatelé na místě činu

Útočníkem má být šestatřicetiletý Belgičan, který byl v pondělí na jednodenní vycházce z vězení nedaleko Lutychu. Tam si odpykával trest za drogové delikty a není vyloučeno, že ho za mřížemi zfanatizovali islámští radikálové, uvedla stanice RTBF.

Místo incidentu.

Podle deníku Le Soir došlo k útoku okolo 10:30.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Při přestřelce přišli o život dva policisté a kolemjdoucí. Další dva strážci zákona utrpěli zranění.

Okamžik střelby.

Belgický ministr vnitra Jan Jambon informoval, že byla v okolí místa střelby zřízena bezpečnostní zóna a vývoj situace sleduje národní protiteroristické krizové středisko. Lidé by se měli okolí místa vyhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám