Hlavní obsah

V Brazílii se po mohutném požáru zřítil 26patrový dům

V noci z pondělí na úterý vypukl v jedné z opuštěných budov v brazilském městě São Paulo mohutný požár. Dům, ve kterém na černo bydlely desítky obyvatel se nakonec zřítil. V sutinách domu zemřel nejméně jeden člověk, další tři se pohřešují. Hasiči a záchranáři se obávají, že obětí může být podstatně víc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár domu v São PauluVideo: AP

 
Článek

Požár v budově bývalého ředitelství federální policie vypukl v 1:20 místního času (6:20 SEČ). Požár se snažilo zkrotit více než 150 hasičů. Stará budova se však za devadesát minut zřítila. Požár přeskočil i do okolních budov, tam se ho ale hasičům povedlo uhasit a žádné další zřícení nehrozí.

Příčinou byl zřejmě výbuchu plynu, svědci popsali, že se požár začal šířit z nižších pater domu. Úřady zatím potvrdili jednu oběť, další tři lidé se pohřešují.

V domě načerno bydlelo okolo padesáti rodin. Většinu obyvatel se hasičům povedlo včas evakuovat. Přesto se záchranáři obávají, že by v sutinách domu mohli být pohřbeni další lidé.

„Bylo to jako cunami, když se budova řítila k zemi,“ řekla místním novinám Folha de São Paulo osmapadesátiletá žena, která bydlela ve čtvrtém patře domu a které se podařilo včas utéct.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči dohašují požár v troskách domu.

Guvernér státu São Paulo Márcio França prohlásil, že podobné neštěstí bylo bohužel jen otázkou času. V budově neměl nikdo být, ale místní obyvatelé odmítli dům opustit.

„Tenhle typ budov je neobyvatelný. Přebývat tam znamená říkat si o problémy,“ uvedl guvernér ve svém prohlášení. V regionu se prý nachází kolem 150 budov v podobném stavu, které obývají chudí obyvatelé a bezdomovci.

Podle šéfa hasičů Marcose Palumba se oheň rozšířil tak rychle i kvůli úpravám, které obyvatelé v domě v provedli.

„Výtahové kabiny byly vymontovány a prázdné šachty pak posloužily jako komíny. V budově se nacházelo rovněž velké množství hořlavého materiálu, jako je dřevo a papír,“ prohlásil Palumbo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám