Hlavní obsah

Znásilnění dívky v Pamploně pěticí mužů soud neuznal, do ulic vyšly tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masové protesty vyvolal ve Španělsku verdikt soudu, který neuznal pětici mužů vinnými za znásilnění osmnáctileté dívky při předloňských slavnostech v Pamploně. Obviněné sice poslal za mříže, ale „jen” na devět let za sexuální zneužití. Podle kritiků verdiktu šlo ale o jasné znásilnění, a trest měl být tedy mnohem vyšší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí už třetí den protestovaly v PamploněVideo: AP

 
Článek

Pět mužů, pro něž se ve Španělsku vžilo označení La Manada (Smečka), napadlo dívku v červenci 2016 při oslavách svátku svatého Fermína, s nímž jsou spojeny tradiční běhy s býky. [celá zpráva]

Mladíci ze Sevilly, z nichž jeden byl student policejní akademie, si čin natočili na mobilní telefon. Zadrženi byli den po činu a od té doby byli ve vazbě. Pro muže, jimž je dnes mezi 26 a 29 lety, žádala prokuratura za znásilnění 22 let a 10 měsíců vězení.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Zaplněné náměstí v Pamploně při sobotních protestech

Soud ale označil jejich čin za sexuální zneužití, při němž na rozdíl od závažnějšího znásilnění pachatel nepoužije fyzickou agresi ani vyhrožování. Verdikt vyvolal pobouření napříč španělskou společností a protesty se uskutečnily již i v Madridu, Barceloně či Valencii.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Už ve čtvrtek se protestující sešli před Ministerstvem spravedlnosti v Madridu

Ana Botinová, šéfka jedné z největších španělských bank Santander, na Twitteru napsala, že rozhodnutí soudu je „krokem zpět, pokud jde o bezpečnost žen“. Podle španělské právničky Manuely Carmenaové, která je nyní starostkou Madridu, verdikt „neodpovídá požadavku žen na to, jak by měla vypadat spravedlnost“.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Páteční demonstrace v Pamploně

Na internetu se rovněž objevila petice žádající odvolání soudců, kteří stáli za verdiktem. Do soboty získala již 1,2 miliónu podpisů. Čin pětice mužů odsoudila i španělská vláda. Její mluvčí zároveň oznámil, že kabinet přezkoumá, zda je možné změnit současnou právní úpravu „násilí a sexuální agrese“.

Mnoho účastníků sobotní demonstrace vyšlo do ulic nejen kvůli poslednímu případu, ale i na protest kvůli celému právnímu systému v zemi. Ten je podle nich vůči ženám nespravedlivý. „Spravedlnost je stále patriarchální, dává vinu nám a my nejsme chráněné,“ řekla jedna z protestujících žen místní rozhlasové stanici RTVE.

Podle policie se protestu v Pamploně zúčastnilo až 35 000 lidí, uvedla agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám