Hlavní obsah

Trump přivítal Macrona v Bílém domě velkolepým ceremoniálem

– Washington

Velkolepým ceremoniálem s vojenskými poctami přivítal v úterý americký prezident Donald Trump svého francouzského kolegu Emmanuela Macrona v Bílém domě. Oba prezidenti se setkali již v pondělí, schůzka ale byla ten den soukromá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump přivítal Macrona velkolepým ceremoniálemVideo: AP

 
Článek

Oč zataženější a šedivější byla obloha ve Washingtonu, o to pestřejší slavnost čekala na Macrona a jeho manželku Brigitte. Francouzskému prezidentovi vzdalo hold asi 500 příslušníků ze všech pěti složek ozbrojených sil USA, tedy armády, letectva, námořnictva, námořní pěchoty a pobřežní stráže. Francouzský prezident poté prošel před nastoupenými jednotkami.

Vyjádřením významu státní návštěvy byla i přítomnost dalších vrcholných činitelů USA na oficiální ceremonii. Byl mezi nimi například viceprezident Mike Pence, několik členů vlády, zákonodárci a také rodiny vojáků. Pozváni byli i studenti z francouzské školy z Temple Hills v Marylandu.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

President Donald Trump s manželkou Melanií (zprava) a francouzská hlava státu Emmanuel Macron s chotí Brigitte před Bílým domem

Po slavnostním uvítání se oba prezidenti odebrali k jednání do Oválné pracovny Bílého domu. Na programu je například otázka Sýrie, řešit by měli problémy kolem terorismu, kde se jejich postoj výrazně neliší.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Trump připravil pro francouzkého prezidenta Emmanuela Macrona velkolepý ceremoniál s vojenskými poctami.

Projednávat by ovšem měli i témata, kde jsou rozdíly zásadní. Je to například dohoda světových mocností s Íránem o omezení jeho jaderného programu. Zatímco Macron je jejím zastáncem, Trump hrozí tím, že USA od ní odstoupí, pokud nebudou vyjednány výhodnější podmínky.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Manželky obou prezidentů Brigitte Macronová (vlevo) a Melania Trumpová

Po jednání by měla následovat tisková konference. Večer pak americký prezident pro svého francouzského hosta uspořádá státní večeři, která bude pro Trumpa první od jeho nástupu do Bílého domu v lednu 2016.

Zúčastnit by se jí mělo na 150 hostů, mezi nimi předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan či ministr obrany James Mattis. Podávat se bude jehněčí, o hudbu se postará orchestr washingtonské opery.

Zpět do Paříže se bude Macron vracet ve středu večer místního času.

Reklama

Výběr článků

Načítám