Hlavní obsah

Brutální barbarská agrese, odsoudila Sýrie útok. Rusko svolalo Radu bezpečnosti

– Damašek • Aktualizováno

Kvůli útoku na Sýrii svolalo Rusko mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, uvedl Kreml s odvoláním na prezidenta Vladimira Putina. Zasedání se bude konat ještě v sobotu v 17. hodin SELČ. Putin uvedl, že Rusko naprosto odsuzuje útok na Sýrii. Ta útok odsoudila jako barbarskou brutální agresi. Útok odsoudila i Čína

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Provládní syrští demonstranti se syrskými a ruskými vlajkami v ulicích Damašku

Článek

„Rusko tím nejvážnějším způsobem odsuzuje útok na Sýrii, kde ruští vojáci pomáhají zákonné vládě v boji s terorismem,“ citoval Kreml prezidenta VladimiraPutina, „svými akcemi USA ještě víc prohloubí humanitární katastrofu v Sýrii.”

Zájem svolat Radu bezpečnosti zmínil ještě před Putinem ruský poslanec Vladimir Džabarov, který je zástupcem šéfa výboru parlamentu  pro zahraniční vztahy. „Nyní se situace analyzuje. Rusko bude požadovat schůzi Rady bezpečnosti. Jsem si tím jist.”

Sobotní útok na Sýrii odsoudila i Čína. „Jakékoli jednostranná vojenská akce, které obchází radu bezpečnosti OSN je rozporu s principy Charty Spojených národů a porušuje normy mezinárodního práva a základní kritéria pro mezinárodní vztahy a mohla by zkomplikovat syrskou krizi, uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun- jing. Vyzvala, aby se všechny zúčastněné strany vrátily k dodržování mezinárodního práva a vyzvala k plnému, spravedlivému a objektivním vyšetřování chemického útoku v Dúmá.

Podle Sýrie jde o brutállí barbarskou agresi

Americko-britsko-francouzský útok na Sýrii odsoudilo syrské ministerstvo zahraničí jako flagrantní porušení mezinárodního práva, uvedla syrská agentura SANA s odvoláním na zdroj z ministerstva. Útok byl označen jako brutální barbarská agrese. Zdroj dodal, že útok nijak neoslabí odhodlání bojovat s teroristy a hájit suverenitu a územní celistvost Sýrie a že se prokázala vysoká morálka syrského lidu, který hned vyšel do ulic Damašku se syrskými a ruskými vlajkami.

Zdroj uvedl, že agrese trojice zemi opět ukázala, jak nepřátelské země pohrdají mezinárodním právem. Podle něj je agrese západních zemí projevem jejich arogance a důsledkem frustrace z toho, že selhaly jejich plány, protože syrská armáda úspěšně postupuje v boji s teroristy, které chtěly (západní země) použít proti Damašku jako svůj nástroj.

Foto: ČTK/AP

Záchranář pomáhá dítěti s otravou v Dúmě

Sýrie vyzvala mezinárodní společenství, aby agresi odsoudilo, a uvedla, že útok nedosáhne ničeho, jen zvýší napětí ve světe a ohrozí mír a bezpečnost.

Zdroj zmínil, že agrese je načasovaná na dobu, kdy do Sýrie mají přijet experti z Mezinárodní organizace pro zákaz chemických zbraní, kteří měli najít důkazy o použití chemických zbraní ve městě Dúmá, kde zahynulo minulou sobotu 42 lidí. Právě jejich použití iniciovalo raketový útok.

Útok odsoudili i spojenci Sýrie

Nejvyšší íránský vůdce Alí Chameneí řekl:„ Spojené státy a jejich spojenci nedosáhnou zločinem v Sýrii ničeho. Útok na tuto zemi je zločin, americký prezident, britská premiérka a francouzský prezident jsou zločinci.“ Írán současně varoval, že útok bude mít „regionální důsledky“.

Podle íránského ministerstva vojenský zásah vedený USA flagrantně porušil mezinárodní právo a také ignoroval syrskou suverenitu. „Spojené státy a jejich spojenci bez jakéhokoli důkazu, a dokonce i před vyjádřením názoru Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) provedly tuto vojenskou akci proti Sýrii a jsou odpovědné za regionální důsledky této dobrodružné akce," reagoval podle agentury AFP mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

Zmínil, že Teherán odmítá útoky na svrchované státy stejně jako použití chemických zbraní.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh ocenilo syrskou protivzdušnou obranu za to, jak se postavila proti "třístranné agresi". Válka USA proti Sýrii, lidem v regionu a "hnutím odporu" nedosáhne svých cílů, prohlásil Hizballáh ve své televizi Al-Manar.

Útok odsoudilo i Rusko, které podporuje syrského prezidenta Bašáíra Asada a má v Sýrii své vojáky. „Za tím vším stojí ti, kdo se v tomto světě vydávají za morální vůdce a dávají najevo svou výjimečnost. Je třeba skutečná výjimečnost ostřelovat hlavní město Sýrie v době, kdy země dostala šanci na mírovou budoucnost,” uvedla na svém facebookovém profilu mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová.

Obvinila z podílu na útoku i média: „Bílý dům dal najevo, že jeho přesvědčení, že Damašek útočil chemickými zbraněmi, vychází jak z masmédií zmiňujících symptomy a ze zveřejněných videí a fotografií, tak z věrohodných informací.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám