Hlavní obsah

V Alžírsku se zřítilo vojenské letadlo, 257 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžír
Aktualizováno

V Alžírsku se zřítil vojenský letoun Iljušin Il-76, uvedl server týdeníku Focus s odkazem na arabská média. Alžírská státní televize uvedla, že obětí je 257. Ministerstvo obrany upřesnilo, že zemřelo 247 cestujících, většinou vojáků s rodinami, a deset členů posádky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád vojenského letounu v Alžírsku nepřežilo přes 200 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Televize An-Nahár uvedla, že se neštěstí stalo v provincii Blida na severu země. Iljušin Il-76 havaroval po startu ze základny Búfarík asi 35 kilometrů jižně od hlavního města Alžíru. Letěl na jih země do Becharu v oblasti Západní Sahary. Spadl do neobydlené oblasti. Příčina neštěstí není zatím známa.

Foto: Anis Belghoul, ČTK/AP

Počet obětí v havarovaném stroji nemusí být konečný.

Z vraku se podle místního tisku podařilo prý zachránit několik zraněných, kteří utrpěli těžké popáleniny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

L'avion militaire était à destination de Béchar et s'est écrasé quelques minutes après son décollagehttps://t.co/Uxe6HUFi4X pic.twitter.com/LZpTKEDszH

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranáři u trosek spadlého letounu.

Letoun podle agentury Reuters mířil na jih země, kde se nachází mnoho uprchlických táborů, které vznikly v důsledku dlouholetého územního sporu o Západní Saharu.

Foto: Ramzi Boudina, Reuters

Letoun mířil do Tindúfu na jihu země.

Mezi oběťmi neštěstí je podle alžírské vládní strany Fronta národního osvobození (FLN) 26 členů separatistické Fronty Polisario, která s pomocí Alžírska usiluje o o odtržení Západní Sahary. Tato bývalá španělská kolonie byla v roce 1975 připojena k Maroku. Maroko Frontu Polisario označuje za teroristickou organizaci.

Foto: Mapy.cz

Iljušin Il-76 se začal vyrábět v 70. letech minulého století v tehdejším Sovětském svazu jako čtyřmotorový transportní letoun především pro potřeby armády. Existuje ve třech desítkách variant, mimo jiné nákladní s minimální nosností třicet tun, nemocniční či hasičské. Leteckými odborníky je považován za spolehlivý stroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám