Hlavní obsah

Katalánského expremiéra Puigdemonta zadrželi v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Katalánský expremiér Carles Puigdemont, který se vyhýbá španělské justici, byl zadržen v Německu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na jeho právníka. Puigdemont byl nedávno ve Finsku, odkud se vracel do Belgie, kde pobývá. Španělsko na něj vydalo mezinárodní zatykač kvůli loňskému referendu o nezávislosti Katalánska. Puigdemont zvažuje, že požádá v Německu o azyl, uvedl server týdeníku Focus.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Carles Puigdemont

Článek

Jak uvedl advokát Jaume Alonso-Cuevillas na twitteru, Puigdemonta zadrželi, když překročil hranici z Dánska. Byl přitom na cestě z Finska do Belgie. Z policejní stanice byl převezen do věznice ve městě Neumünster, napsala agentura DPA. Soud by měl zřejmě v pondělí rozhodnout o tom, zda bude Puigdemont po dobu zvažování španělské žádosti umístěn ve vazbě.

Vzápětí se objevila informace, že Puigdemont zvažuje možnost požádat v Německu o azyl. „Pokud se tak stane a úřad takovou žádost obdrží, bude prozkoumána Spolkovým úřadem pro migraci a uprchlíky (BAMF) stejně jako každá jiná,” uvedl mluvčí ministerstva vnitra spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko. Podotkl ovšem, že vyhlídky v případě expremiéra nejsou nejlepší. „Projednání mezinárodního zatykače má přednost před azylovým řízením,” dodal mluvčí.

Zadržení vyvolalo pobouřené reakce katalánských separatistů, kteří svolali shromáždění v Barceloně a několika dalších městech regionu. Na barcelonské promenádě La Rambla se podle médií sešly tisíce lidí.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Tisíce lidí protestovaly proti zadržení katalánského expremiéra Puigdemonta.

Vůdce katalánských separatistů byl od čtvrtka na návštěvě Finska kvůli setkání se zákonodárci a účasti na konferenci. Tam jej zastihlo páteční rozhodnutí španělské justice, která jej spolu s 12 dalšími politiky obžalovala ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Poslanec Mikko Karna, který organizoval jeho návštěvu, v sobotu uvedl, že Puigdemont opustil Finsko již v pátek večer a zamířil do Belgie.

Puigdemontův právník informuje o zadržení

Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska. Španělský vyšetřující soudce obžaloval v pátek Puigdemonta, kandidáta na nového premiéra regionu Jordi Turulla či bývalou šéfku katalánského parlamentu Carme Forcadellovou. [celá zpráva]

Demonstrace, které vypukly v pátek večer v Barceloně v reakci na obžalobu 13 katalánských politiků, si vyžádaly přes 20 zraněných. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám