Hlavní obsah

Peruánský prezident Kuczynski oznámil rezignaci

Peruánský prezident Pedro Pablo Kuczynski ve středu v projevu k národu oznámil, že předložil parlamentu svou demisi. Učinil tak den před zasedáním zákonodárného sboru, který měl hlasovat o jeho odvolání kvůli podezřením z korupce. Opozice zveřejnila videonahrávky, na nichž údajně příznivci prezidenta uplácejí poslance, aby hlasovali proti odvolání hlavy státu.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Pedro Pablo Kuczynski po oznámení rezignace

Článek

„V této obtížné situaci, která nastala a v níž jsem nespravedlivě obviněn z činů, jež jsem nespáchal, je myslím nejlepší, abych odstoupil,“ řekl devětasedmdesátiletý ekonom, který stojí v čele země od července 2016. Demisi musí ještě potvrdit parlament.

Zasedání parlamentu je plánováno na čtvrtek. Původně se na něm měl Kuczynski obhajovat kvůli dřívějším vazbám na brazilskou firmu Odebrecht. Podle opozice, která nyní předložila už podruhé návrh na jeho odvolání, měl Kuczynski dostávat od této velké stavební firmy úplatky. Mělo se tak dít v době, kdy ještě nebyl prezident, byl ale ministrem hospodářství a poté premiérem.

Prý nedělal nic nezákonného

V letech 2004 až 2013 měl dostal Kuczynski od Odebrechtu přes 780 tisíc dolarů (asi 17 miliónů korun). Prezident odmítá, že by dělal něco nezákonného, podle něj šlo o peníze za poradenskou činnost. Opozici ale také vadí, že prezident původně zapřel jakékoli vazby na tuto firmu.

Poslanci hlasovali o odvolání prezidenta Kuczynského už loni v prosinci, tehdy ho ale neodvolali díky hlasům několika opozičních poslanců. Ti ho údajně podrželi výměnou za to, že slíbil a poté o Vánocích udělil milost exprezidentovi Albertu Fujimorimu, odsouzenému za zločiny proti lidskosti. Kvůli milosti protestovaly proti Kuczynskému začátkem roku v ulicích tisíce Peruánců po celé zemi.

Podle peruánské ústavy se v případě odstoupení prezidenta stane hlavou státu první viceprezident, jímž je nyní Martín Vizcarra. Ten byl měl stát v čele země až do července 2021, kdy by býval vypršel Kuczynského mandát.

Odstupující peruánský prezident v projevu také kritizoval „překážky, které mu kladla opozice“ už řadu měsíců. Kuczynski na jaře 2016 sice vyhrál prezidentské volby, v nichž porazil dceru exprezidenta Fujimoriho Keiko Fujimoriovou, v parlamentu ale jeho strana obsadila jen 18 ze 130 parlamentních křesel. Zbytek ovládla opozice, v níž je nejsilnější stranou Fuerza Popular (Lidová síla) Keiko Fujimoriové.

Opozice tlačí, ale má také problémy

Opozice už loni v září iniciovala v parlamentu úspěšné hlasování o nedůvěře vládě, která tak musela odstoupit. Prezident vládu obměnil a nová vláda důvěru dostala. V prosinci pak vyvolala opozice hlasování o odvolání prezidenta, které Kuczynski ustál díky poslancům kolem Kenjiho Fujimoriho, bratra Keiko, který poté opustil stranu své sestry a založil si letos stranu vlastní.

Problémy kvůli firmě Odebrecht má ale i peruánská opozice. Prokuratura vyšetřuje podezření, že strana Keiko Fujimoriové vedla dvojí účetnictví, aby zakryla černé peníze na volební kampaň v roce 2011. Ty měla dostat právě od Odebrechtu.

Společnost Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii kolem přidělování zakázek brazilské státní firmy Petrobras. V roce 2016 vyšlo najevo, že uplácela politiky v nejméně 12 zemích Latinské Ameriky. Kvůli financím od Odebrechtu je ve vazbě i peruánský exprezident Ollanta Humala (2011–2016) a jeho manželka a obvinění čelí i exprezident Alejandro Toledo.

Reklama

Výběr článků

Načítám