Hlavní obsah

Vinen, rozhodl soud o Iráčanovi, který odpálil bombu v londýnském metru

Londýn

Osmnáctiletého iráckého žadatele o azyl Ahmeda Hassana uznal soud v Londýně v pátek vinným z pokusu o vraždu 30 lidí. Uvedla to agentura AFP. Mladík podomácku vyrobil bombu, která explodovala loni v září v londýnském metru poblíž stanice Parsons Green. Výbuch zranil tři desítky lidí. O výši trestu pro Iráčana rozhodne soud příští týden. Muži hrozí doživotí, dodala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bombový útok v londýnské stanici Green Parsons v září 2017Video: Reuters

 
Článek

Ahmad Hasan se podle soudu pokusil zabít lidi, kteří loni 15. září během dopravní špičky cestovali metrem do centra Londýna. „Ahmed Hassan vyrobil bombu s cílem zabít co nejvíce lidí,“ uvedla Sue Hemmingová z Královského státního zastupitelství (CPS).

Argumentovala tím, že součástí výbušného zařízení byly i šrouby, hřebíky, nože a šroubováky, které měly způsobit co největší škody. Porota s názorem prokuratury souhlasila.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ahmed Hassan, který vyrobil bombu a nastražil ji vloni v září do londýnského metra.

Bomba nakonec neexplodovala tak, jak atentátník zamýšlel. Výbuch nikoho nezabil, ale tři desítky lidí zranil.

Hasan, kterého zadrželi v přístavním městě Dover den po výbuchu, vinu odmítl. Tvrdil, že bombu vyrobil, nechtěl ji prý ale odpálit.

Foto: Social Media, Reuters

Záchranáři a hasiči u stanice metra Parsons Green

Iráčan přišel do Británie v roce 2015, do země se dostal z Francie na kamiónu, který projel tunelem pod Lamanšským průlivem. Před útokem podal žádost o azyl a žil u pěstounské rodiny.

Británie terčem útoků

Británie se loni stala terčem několika teroristických útoků. Nejtragičtějším byl květnový sebevražedný útok v multifunkční hale v Manchesteru, při kterém zahynulo 22 návštěvníků koncertu zpěvačky Ariany Grandeové. [celá zpráva]

Pět lidí zemřelo po v březnu po útoku teroristy na Westminsterském mostě a u parlamentu v Londýně. V červnu zahynulo osm lidí při atentátu na mostě London Bridge a na Borough Market.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám