Hlavní obsah

Turecký prezident obvinil Kurdy, že v jejich řadách bojují zbytky křižáků

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu v projevu v Ankaře opět kritizoval Američany vedenou koalici proti Islámskému státu (IS), že pomohla Kurdům u Afrínu opevnit se. Současně se podle nacionalistického listu Yeniçağ pustil i do bránících se Kurdů, že v jejich řadách bojují křižáci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace obyvatelstva ze syrského AfrínuVideo: Reuters

 
Článek

V řadách kurdské syrské milice YPG, která se brání u Afrínu, podle Erdogana působí „zbytky od křižáků“. Zřejmě tím narážel na britské a další dobrovolníky, jako byl padlý islandský muž, kteří se vrátili do jednotek YPG, v nichž bojovali proti Islámskému státu, aby jim nyní pomohli čelit turecké invazi.

Podle Erdogana jim to ale nepomůže. „Každý může volat další k odpovědnosti, ale největší odpovědnost má Alláh. A my věříme nejen odvaze našich bezpečnostních sil, ale současně máme víru ve svém srdci,“ pravil Erdogan, který tak využil letitého odporu muslimů vůči křižákům a křesťanům.

Erdogan ve středu opět zopakoval, že se smyčka okolo města Afrínu stahuje: „Trochu jsem se k Afrínu přiblížili. Mým přáním je, aby Afrín úplně padl do večera.“ To se tureckému prezidentovi nakonec nesplnilo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kurdové ale jeho slova podle ČTK odmítli s tím, že jde o „Erdoganův sen”. Zdroj z Erdoganova úřadu citovaný agenturou Reuters sdělil, že poté výrok korigoval: „Větu našeho prezidenta 'Doufám, že Afrín do večera padne' je třeba chápat jako 'Do večera bude ukončeno obkličování',” sdělil zdroj z Erdoganova úřadu. „Trasy na východě, které teroristé využívali ke vstupu a úniku z oblasti, budou dnes nebo zítra (ve čtvrtek) uzavřeny,” uvedl pak Erdogan.

Erdogan obvinil koalici proti IS z pomoci Kurdům

Erdogan si však už našel záminku, proč by se to nemuselo podařilo. I když jsou všechny přístupové cesty do Afrínu ostřelovány tureckými silami, což přiznávají i Kurdové, i když podle nich ještě město není obklíčená, podle Erdogana kurdská milice našla cestu, jak upevnit své pozice a dostat do oblasti posily a munici.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci Turky podporované Svobodné syrské postupují výchdoně od Afrínu u vesnice Der Mismis

„Otevřeli v horách tunely. Kdo to udělal? Udělali to společně s koaličními silami,“ řekl Erdogan. Koaličními silami měl na mysli koalici proti Islámskému státu vedenou Američany. Ta podporovala kurdskou milici YPG v boji proti IS, který dál pokračuje na východě Sýrie.

Podle něj ale ani pomoc koalice nezastaví postup turecké armády a jí podporované Svobodné syrské armády: „Hory, kopce a obce jsou jeden po druhém zabírány našimi hrdinnými vojáky a příslušníky Svobodné syrské armády. Vyčistíme od teroristů Afrín a pak stejným způsobem vyčistíme od teroristů i Manbidž a východní břeh Eufratu. Cílem není územní získat, ale vyčistit oblast od teroristů. Brzy je zničíme ještě tvrději na severu Iráku.“

Foto: Kayhan Ozer, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při projevu

Erdogan považuje Američany podporovanou kurdskou milici YPG za pouhou odnož turecké separatistické Strany kurdských pracujících, která je označována jako teroristická. Ta má své zázemí v horách na severu Iráku. Turecko její základny opakovaně bombardovalo a podniklo tam i několik pozemních vpádů.

I když Erdogan tvrdí, že cílem je vyčistit oblast při syrsko-tureckých hranicích, aby se tam mohli vrátit syrští uprchlíci, zatím operace vedla jen k další uprchlické vlně desítek tisíc lidí z oblasti Afrínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám