Hlavní obsah

Gašpar oznámil novou vyšetřovací verzi, zadržení Italové byli propuštěni

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar v pátek pozdě večer oznámil, že policie pracuje s novou vyšetřovací verzí. Současně důrazně odmítl, že by od Itálie Slovensko dostalo už dříve informace o působení italské mafie na východě země. O něm a jejím propojení na slovenské politiky psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Vyšetřovatelé v souvislosti s případem zadrželi sedm Italů, v noci na sobotu ale zřejmě všechny propustili. Vyplývá to z vyjádření slovenské policie.

Foto: Marko Erd, ČTK/AP

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Článek

"Vyšetřovatel ve čtvrtek zadržel sedm osob jako podezřelé ve smyslu trestního řádu. V zákonné lhůtě (48 hodin), které má k dispozici, prověřoval a zjišťoval skutečnosti potřebné ke vznesení obvinění. Po lhůtě 48 hodin byly osoby ze zadržení propuštěny," uvedla policie v prohlášení s tím, že podrobnosti poskytovat nebude.

V pátek šéf kalábrijské prokuratury Gaetano Paci řekl, že slovenské úřady o propojení na ’Ndranghetu informovala tamní prokuratura u tří ze sedmi Italů zadržených ve čtvrtek.  [celá zpráva]

„Není pravda, že slovenská policie nereagovala na nějaké varovaní italských prokurátorů. Nevím, proč se objevují zavádějící informace o tom, že nás varovali,“ řekl Gašpar ve videovzkazu zveřejněném v pátek večer na sociální síti. Rovněž slovenská generální prokuratura tvrdí, že žádné varování od italských kolegů nedostala.

„V rámci mezinárodní spolupráce máme několik součinností s italským složkami, ale u všech jsme byli iniciátory my,“ zdůraznil policejní prezident. „Bohužel, právě italská strana vyřizovala některé naše žádosti velmi pomalu a co se týče obsahu velmi slabě,” dodal šéf slovenské policie a uvedl příklad.

„V únoru 2014 jsme žádali od italské policie informace, a to písemně a urgentně. Vyšetřovatel odpověď dokonce dvakrát telefonicky urgoval, ale odpověď jsme dostali až v říjnu 2015,“ dodal Gašpar.

Nová vyšetřovací verze

K samotnému vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho snoubenky však Gašpar neřekl nic konkrétního. „Policie intenzivně pracuje na několika verzích a v pátek jsme otevřeli jednu novou verzi. Pracujeme s množstvím informací, které se vyhodnocují a budeme pokračovat i o víkendu,“ slíbil policejní prezident.

„Po dohodě s prokuraturou není možné poskytnout jinou konkrétnější informaci,“ dodal.

Většina zadržených Italů už je na svobodě

V úterý bylo zadrženo při raziích na východním Slovensku sedm lidí, mimo jiné zadrželi Antonina Vadalu a jeho bratra i bratrance. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám