Hlavní obsah

Turci žádají o vydání kurdského předáka zatčeného v Praze

Aktualizováno

Turecko oficiálně požádalo Českou republiku o vydání kurdského politika Sáliha Muslima, který byl o víkendu zatčen v Praze. Uvedl to mluvčí turecké vlády Bekir Bozdag, jehož citovala agentura Reuters. Řekl zároveň, že Muslim musí být předveden před soud. Naopak zatčení kurdského politika odsoudila syrská kurdská Strana demokratické unie (PYD) s tím, že je to „nemorální a nelegální“.

Stoupenci zadrženého kurdského politika demonstrují v pražských ulicíchVideo: Novinky

 
Článek

„Turecko očekává, že bude Muslim, který je vůdcem teroristické skupiny a stále aktivně osnuje teroristické útoky proti Turecku, vydán do Turecka na základě právních podmínek platných mezi oběma zeměmi,“ řekl Bozdag.

Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová uvedla, že „ministerstvo spravedlnosti zatím žádné extradiční materiály neobdrželo“. Ankara zatím požádala o umístění cizince zadrženého v Praze do vazby. Pokud tomu soud vyhoví, musí Turci do 40 dnů od zadržení podat žádost o vydání.

Foto: Profimedia.cz

Sálih Muslim

Muslima zatkla česká policie o víkendu na základě zatykače vydaného Interpolem na žádost turecké vlády. Ankara Muslima, který byl do loňska ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), zařadila před čtrnácti dny na seznam nejhledanějších teroristů. PYD je podle Turecka součástí turecké Strany kurdských pracujících, řazené k teroristickým organizacím.

Nemorální chování

„Česká vláda by měla Sáliha Muslima okamžitě propustit a omluvit se za toto nelegální a nemorální chování,“ uvedla syrská kurdská Strana demokratické unie (PYD) ve svém prohlášení.

Podle PYD se významně podílel na boji proti teroristickému Islámskému státu (IS). „Pan Muslim sehrál významnou úlohu v revolučním procesu v Sýrii, zejména v diplomatické oblasti proti teroristickému IS,“ uvádí strana.

Muslim byl podle ní ústřední osobou v jednání o politickém řešení v Sýrii a demokratických projektech na severu země. „Snaží se ochránit svět od teroru podporovaného vládou AKP,“ stojí v prohlášení PYD s odkazem na tureckou vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Kromě výzvy české vládě, aby Muslima propustila, PYD v prohlášení také vyzvala Kurdy žijící v Evropě k „demokratickým akcím“.

Reklama

Výběr článků

Načítám