Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada bezpečnosti OSN v sobotu schválila rezoluci požadující příměří v Sýrii. Začít má bezodkladně a trvat má nejméně 30 dní. Pro rezoluci, jejímž cílem je umožnit humanitární pomoc pro civilisty, hlasovalo všech 15 členů Rady bezpečnosti OSN. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Syrská Ghúta po intenzívním bombardování.

Článek

Sobotní hlasování začalo s více než dvouhodinovým zpožděním, tento týden už přitom bylo několikrát odloženo. Jednání komplikovalo Rusko, které má v Radě bezpečnosti jako její stálý člen právo veta.

Dokument má za cíl zastavit bombardování v Sýrii, naléhavá je situace zejména ve východní Ghútě, kde jen za poslední týden podle exilové organizace SOHR zemřelo přes 500 civilistů včetně více než 120 dětí.

Příměří se nemá vztahovat na operace vedené proti extremistům z organizace Islámský stát (IS) a dalším teroristickým skupinám, jako je například Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra).

Reklama

Výběr článků

Načítám