Hlavní obsah

Poznali se na seznamce pro muslimy, později spolu plánovali atentát ve Velké Británii

Londýn

Londýnský soud vynesl ve čtvrtek vysoké tresty pro žadatele o azyl z Eritreje Muníra Hasana Muhammada a londýnskou lékárnici Rowaidu El-Hassanovou. Pár se poznal na seznamce pro muslimy a poté společně plánoval spáchat ve Velké Británii teroristický útok. Muže poslal soud do vězení na doživotí s možností propuštění nejdříve po 14 letech, žena by měla za mřížemi strávit dvanáct let, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský soud Old Bailey. Ilustrační foto

Článek

Muhammad a El-Hassanová se seznámili na seznamce SingleMuslim.com. „Hledám muže, s nímž budu na stejné duchovní a intelektuální vlně. Někoho, kdo mě naučí nové věci a inspiruje,” napsala lékárnice na svém profilu.

Podle soudu k sobě pár našel cestu především díky sdíleným radikálním názorům. Vyměňovali si například videa, na kterých islamisté odsekávají svým obětem hlavu, a další extremistické materiály.

Podle prokuratury byl Muhammad na Facebooku v kontaktu s mužem, o kterém se domníval, že je členem organizace Islámský stát (IS). Nabídl mu, že v Británii ve jménu radikální islamistické skupiny provede teroristický útok. El-Hassanová se údajně pod Muhammadovým vlivem po čase stala při přípravě činu „nadšenou a podporující partnerkou”.

Britská policie Eritrejce, který do Británie přišel ze Súdánu, zadržela v prosinci 2016. V jeho bytě našla návod na výrobu bomby a dvě ze tří věcí potřebných k výrobě výbušniny TATP, kterou použili teroristé mimo jiné při atentátech v Paříži v roce 2015, předloni v Bruselu a loni v Manchesteru.

Pár se určitou dobu zabýval také možností útoku pomocí jedu ricin. Návod k jeho výrobě zajistila lékárnice El-Hassanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám