Hlavní obsah

V Libanonu dopadli muže, který sháněl peníze pro Islámský stát

Bejrút

V libanonském Tripolisu dopadli Syřana, který opatřoval peníze pro Islámský stát a k džihádistům je i pašoval. Oznámilo to ve středu libanonské Generální ředitelství státní bezpečnosti. Muž se přiznal, napsal list Ašark al-Awsad.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod mezi Sýrií a Libanonem (ilustrační foto)

Článek

Libanonská státní bezpečnost uvedla, že dostala informaci, že v Tripolisu se pohybuje terorista.

Při zátahu v tripoliském paláci zatkla Syřana Saúda M., který se přiznal, že posílal prostředky Islámskému státu do Búkamalu na syrsko-irácké hranici. Búkamal patřil k posledním městům ovládaným samozvaným chalífátem. Osvobozen byl na konci listopadu loňského roku.

Použil identitu svého bratra 

Podle libanonských zdrojů se Syřan dostal na území Libanonu přes hraniční přechod, když použil identitu a telefon svého bratra. Podle libanonského listu The Daily Stara cestoval mezi oběma zeměmi opakovaně. Zřejmě převážel do Búkamalu hotovost.

Státní bezpečnost neuvedla, kdy přesně byl muž dopaden či jestli plánoval v Libanonu nějaký útok. Zatím skončil ve vazbě ve věznici Rumíja.

Libanonské bezpečnostní zdroje podle ČTK ve středu také informovaly o zadržení dalšího člena IS, který připravoval atentát na armádní autobus.

Příslušníci IS spáchali naposledy v Libanonu velký teroristický útok v listopadu 2015. O život tehdy přišlo na šíitském předměstí Bejrútu přes 40 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám