Hlavní obsah

Je to jen plané žvanění, reagoval Lavrov na slova USA o ruském vměšování do voleb

– Mnichov

Za žvanění považuje šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov americká tvrzení, že se Moskva snažila ovlivnit v roce 2016 prezidentské volby v USA. K seznamu třinácti Rusů a tří právních subjektů, obviněných ve Spojených státech z vměšování do voleb, se Lavrov odmítl vyjádřit.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Dokud nebudeme mít fakta, všechno ostatní je plané žvanění,” prohlásil Lavrov, jehož citovala německá agentura DPA.

Pokud jde o seznam třinácti obviněných Rusů, není podle ministra zahraničních věcí co komentovat. „Nemám žádnou odpověď. Můžete zveřejnit cokoli, podobná prohlášení se pořád opakují,“ dodal. Na další otázky odmítl odpovědět.

Údajné zásahy Ruska do americké volební kampaně v roce 2016 vyšetřuje v USA zvláštní tým FBI pod vedením Roberta Muellera. Tým sestavil seznam 13 ruských občanů a tří právních subjektů, které se podle nich na vměšování podíleli.[celá zpráva]

Lavrov, stejně jako zatím všichni ruští činitelé, americká obvinění odmítl. Odvolal se mimo jiné na viceprezidenta USA Mikea Pence, který podle něj americké vyšetřování zpochybnil.

Ruské vměšování do voleb v pátek připustil také americký prezident Donald Trump, který to dosud popíral. Na Twitteru v pátek napsal, že Rusko zahájilo svou protiamerickou kampaň v roce 2014. Upozornil zároveň, že se tak stalo dávno před jeho prezidentskou kandidaturou. Výsledky voleb ovlivněny nebyly, uvedl Trump. [celá zpráva]

Na Trumpovo vyjádření Lavrov nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám