Hlavní obsah

Británie zůstane oddána bezpečnosti Evropy, prohlásila Mayová a vyzdvihla českou policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Británie zůstane podle premiérky Theresy Mayové i po brexitu zcela oddána evropské bezpečnosti. Mayová to v sobotu řekla v projevu na mnichovské bezpečnostní konferenci. Evropská bezpečnost je naše bezpečnost, prohlásila. Jako úspěšný příklad spolupráce uvedla rozbití gangu otrokářů v Británii s pomocí české policie.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová na bezpeční konferenci v Mnichově

Článek

„Zatímco opouštíme EU, abychom šli ve světě vlastní cestou, zůstává Británie stejně oddána evropské bezpečnosti jako byla dosud. Evropská bezpečnost je naše bezpečnost,” zdůraznila Mayová.

Vnitřní a vnější bezpečnost jsou podle šéfky britské vlády stále více propojené, a proto je nutné, aby Británie s Evropskou unií v bezpečnostních otázkách úzce spolupracovala i po svém vystoupení z osmadvacítky.

„Potřebujeme partnerství, které respektuje autonomii Evropské unie při rozhodování a zároveň suverenitu Británie,” míní.

Dohoda nemající obdobu

Takové řešení, jehož součástí má být policejní, zpravodajská nebo vojenská spolupráce, je podle ní v zájmu všech. Mayová ale připustila, že podobná dohoda Evropské unie s třetí zemí zatím nemá obdobu, a proto k ní bude potřeba skutečná politická vůle na obou stranách.

Pokud se najde, mohla by podle ní dohoda o bezpečnostních otázkách začít platit před koncem roku 2019. „Neměli bychom čekat tam, kde nemusíme,” je přesvědčena.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se vyslovil pro to, aby obě strany řešily odděleně oblast bezpečnosti a ostatní otázky, jako je třeba obchod. „Potřebujeme bezpečnostní spojenectví mezi Británií a EU, ale nemůžeme tu otázku míchat s dalšími otázkami souvisejícími s brexitem,” řekl na konferenci

Brexit byl svobodné rozhodnutí

Mayová dala najevo připravenost Británie nadále přispívat na vojenské mise EU a její rozvojové programy, pokud to bude ve společném zájmu. Londýn také po brexitu převezme všechny sankce, které nyní uplatňuje Evropská unie.

Svým projevem v sobotu britská premiérka mohla uklidnit obavy, které Londýn vzbudil loni, když hovořil o tom, že bez dohody o bezpečnostních otázkách by si Británie „mohla vzít své informace s sebou”.

Šéfka britské vlády zároveň podotkla, že referendum o brexitu bylo legitimním a demokratickým rozhodnutím. Je podle ní vyloučeno, aby se lidové hlasování v této otázce opakovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám