Hlavní obsah

Cruz oběti pozabíjel během šesti minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami
Aktualizováno

Nikolas Cruz obviněný ze střelby, při níž ve středu na střední škole v americkém městě Parkland na Floridě přišlo o život 17 lidí, se k činu přiznal. Uvedla to v noci na pátek agentura AP. Všechny oběti přišly o život za pouhých šest minut. Masakr patří mezi deset nejtragičtějších případů střelby na školách ve světě; je to také už sedmnáctý letošní případ střelby v prostorách školy nebo v jejím okolí v USA.

Foto: Susan Stocker, ČTK/AP

Floridský střelec Nikolas Cruz před soudem na záběru bezpečnostní kamery

Článek

Cruz ve čtvrtek stanul před soudem, kde byl obviněn ze sedmnácti úkladných vražd, protože jeho obětí je sedmnáct. Byla na něj uvalena vazba bez možnosti propuštění na kauci. Na dotaz soudkyně, zda procesu rozumí, odpověděl: „Ano, paní.”

Po zadržení řekl vyšetřovatelům, že „on je střelcem, který vstoupil do areálu školy s (poloautomatickou puškou) AR-15 a začal střílet na studenty, které viděl ve dvoraně a v areálu školy”. Uvedli to policisté ve zprávě. Cruz zabil 17 lidí za pouhých šest minut. Po palbě se vmísil mezi studenty a odešel si koupit do obchodu pití, tvrdí policie. Dvanáct lidí je nadále hospitalizováno, dva jsou v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba na FloriděVideo: Reuters

Žalobci zatím neřekli, zda pro něj budou žádat trest smrti, ale veřejný obhájce Howard Finkelstein řekl, že by ho vzhledem ke svým psychickým problémům dostat neměl.

Foto: Pool, Reuters

Lidé před soudem, kde stanul útočník z floridské střední školy Nikolas Cruz, protestují proti vlivné organizaci NRA, která zastupuje zájmy výrobců zbraní a hájí jejich volný prodej. Cruz poloautomatickou pušku AR-15 koupil legálně.

Chladnokrevný masakr ve škole

Masovou vraždu měl Cruz dobře naplánovánu a postupoval chladnokrevně. Střílet začal už před školou, kam se nechal dovést vozidlem Uberu, a to ve středu odpoledne místního času v době, kdy končilo vyučování.

Měl u sebe černý pytel a vešel do budovy číslo 12 rozsáhlého školního komplexu. Jako bývalého žáka ho okamžitě poznal jeden zaměstnanec a upozornil na něj svého kolegu vysílačkou. Jenže téměř v téže chvíli se ozvaly výstřely. Muž, jehož jméno je v policejní zprávě začerněno, vypověděl, že Cruz postupoval velmi "cílevědomě". Venku zastřelil tři osoby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržený útočníkVideo: Reuters

Uvnitř střední školy Marjory Stonemanové-Douglasové Cruz střílel v pěti třídách, v nichž zabil 12 lidí. Tři zemřeli před školou a dva lidé zemřeli v nemocnici později na následky těžkých zranění. Jednou z jeho obětí je asistent trenéra amerického fotbalu, který ve škole pracoval jako strážný. Na výzvu vyběhl z kabinetu a vlastním tělem chránil studenty. V nemocnici podlehl zraněním. [celá zpráva]

Policie se domnívá, že Cruz chtěl z třetího patra odstřelovat studenty vybíhající z budovy, avšak nepodařilo se mu rozbít okno. Okna se ale dala snadno otevřít.

Útočník byl vyzbrojen legálně zakoupenou poloautomatickou puškou AR-15. Policistům řekl, že měl u sebe v batohu mnoho zásobníků. Později pušku a batoh zahodil a vmísil se davu utíkajících studentů.

Po palbě Cruz zamířil do obchodu Walmart, kde si koupil nápoj, navštívil také restauraci Subway a vydal se do McDonald's. Po 40 minutách od chvíle, kdy odešel ze školy, ho spatřil policista na ulici v sousedním městě Coral Springs a zadržel ho. Cruz se nebránil.

Foto: Reuters

Nikolas Cruz na policejní fotografii

Policejní zpráva o činu je sice podrobná, ale jak upozornil floridský tisk, nevysvětluje motiv. Jediné vodítko, jež se zatím nabízí, je fakt, že škola před rokem Cruze vyloučila.

FBI nedokázala hrozbu odhalit

Americký Federální vyšetřovací úřad (FBI) byl zpraven o tom, že by člověk jménem Nikolas Cruz mohl být nebezpečný. Vloni byli agenti upozorněni na komentář pod videem na YouTube, kde stálo: „Stanu se profesionálním školním střelcem”. Příspěvek vložený 24. září pocházel z uživatelského účtu nesoucího jméno Nikolas Cruz. FBI uvedla, že příspěvek vyšetřovala, ale nedokázala autora příspěvku identifikovat.

Úřad nyní prověřuje, zda jeho zaměstnanci postupovali správně.

„Nebyly tam žádné informace o čase a místě nebo další znaky, které by vedly k tomu, kdo poslal komentář,“ uvedl zvláštní agent FBI Rob Lasky. „Žádná další informace, která by vedla k pozitivní identifikaci, kdo jej poslal. A nebyla tu žádná vazba na jižní Floridu,” uvedl. Podoba křestního jména s „k” místo „c” přitom není úplně obvyklá.

Ani zjištění identity by však nemuselo útoku zabránit, protože by mu na základě příspěvku zřejmě nešlo zabavit zbraň, řekl bývalý agent FBI Eugene Casey, protože v tomto případě nešlo o mezinárodní terorismus, kde jsou možné tvrdé preventivní zásahy.

Motiv útoku stále není znám

Před rokem byl devatenáctiletý Cruz ze střední školy, kde se masakr odehrál, z kázeňských důvodů vyloučen. Byl v péči psychiatrické kliniky, už rok tam ale nedocházel. [celá zpráva]

Cruz je osiřelým adoptivním dítětem. Oba jeho adoptivní rodiče zemřeli, matka loni v listopadu. Po její smrti přestěhoval k jiné rodině. Ta měla za to, že trpí depresemi, což přičítala skonu adoptivní matky. Údajně se také rozešel s dívkou.

Bývalí spolužáci jej popisují jako nesmělého, jako samotáře či jako podivína. Podle šestnáctileté bývalé spolužačky Sarah Edelsbergové byl sice fyzicky slabý, ale stále se snažil vyvolávat hádky. Učitelé ho proto museli často posílat za dveře.

Byl členem ozbrojené skupiny bělošských extremistů pod názvem Clearwater Republic of Florida. [celá zpráva]

Foto: John McCall, ČTK/AP

Střelba na škole na Floridě má nejméně 17 obětí, další lidé bojují o život v nemocnicích.

Sousedé z ulice, kde Cruz žil, uvedli, že v okolí střílel veverky, králíky a také slepice, které chovali na dvorcích. „Zabíjení zvířat nepředstavovalo pro toho mladíka žádný problém,” řekla agentuře AP Rhonda Roxburghová, která v sousedství žila několik let.

Podle Paula Golda, který bydlel vedle a stýkal se s pachatelovou adoptivní matkou, „měl problémy zvládat svůj vztek. Rozbíjel věci. Pak se ale vždy velmi omlouval. Jeho matka byla celý jeho život.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám