Hlavní obsah

Tillerson se setkal s Erdoganem, hovořili o Sýrii i Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson ve čtvrtek s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem hovořil o situaci v Iráku, boji proti terorismu a prioritách v Sýrii, kde Turecko od konce ledna vede ofenzivu proti syrským kurdským milicím YPG. S odkazem na zdroj v turecké prezidentské kanceláři o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Handout, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem

Článek

Tillerson v Turecku završuje svou pětidenní návštěvu Blízkého východu. Kromě prezidenta se setká také s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí uvedl, že čtvrteční tříhodinové setkání Tillersona a Erdogana bylo otevřené a produktivní. Politologové nicméně očekávali, že jednání v Turecku nebude pro americkou stranu lehké. Vztahy mezi dvěma spojenci v NATO byly v uplynulých týdnech napjaté, zejména v souvislosti s ofenzivou, kterou Turecko vede v severosyrské oblasti Afrín proti kurdské milici YPG.

Milice YPG působí v rámci arabsko-kurdské koalice SDF, jež se loni s podporou mezinárodní koalice v čele s USA významně podílela na boji proti Islámskému státu. Ankara však považuje YPG za teroristickou organizaci napojenou na kurdské separatisty v Turecku, chce ji vytlačit ze syrsko-tureckého pohraničí a obvinila USA, že této milici dodává těžké zbraně.

Toto tvrzení Tillerson dnes v Libanonu, krátce před cestou do Turecka, odmítl; řekl, že Spojené státy milici YPG těžké zbraně nikdy nedodávaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám