Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu Bagdádí není mrtev, podle Iráčanů leží v nemocnici v Sýrii

• Aktualizováno

Vůdce teroristické skupiny Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí je stále naživu. Je ale zraněný, není schopen chůze bez pomoci a nyní je v nemocnici na severovýchodě Sýrie. Napsal to dnes v pondělí vládní list As-Sabah, který citoval ředitele oddělení tajných služeb ministerstva vnitra abú Alího Basrího.

Foto: Reuters TV, Reuters

Abú Bakr Bagdádí v roce 2014 v mosulské mešitě, kde vyhlásil chalífát

Článek

„Máme nezpochybnitelné informace, že je Bagdádí stále naživu a schovává se v (syrské oblasti) Džazíra,” sdělil Basrí. Samozvaný Islámský stát byl sice poražen v Iráku a přišel o většinu území, jež ovládal v Sýrii, ale v této části Sýrie u hranice s Irákem stále působí.

Podle Basrího utrpěl Bagdádí „zranění včetně mnohačetných zlomenin a trpí i cukrovkou”. Nedokáže prý chodit bez pomoci. Zraněn byl při náletech na cíle IS v Iráku.

Irácké úřady minulý týden zveřejnily seznam mezinárodně hledaných teroristů a Bagdádí se na něm objevil pod svým pravým jménem Ibráhím Avád Ibráhím Alí Badrí Sámarráí, narozený roku 1971.

Rusové tvrdili, že Bagdádího zlikvidovali

Rusko loni v červnu oznámilo, že Bagdádí zřejmě zahynul v květnu při ruském náletu u syrské Rakky. [celá zpráva] Později ale přiznalo, že zprávu stále prověřuje.

Šéf kurdských protiteroristických sil Lahúr Talabání, který mluvil s agenturou Reuters, v červenci informaci o Bagdádího smrti popřel. [celá zpráva]

V září pak americká armáda oznámila, že nepochybuje o tom, že je Bagdádí stále naživu a že se skrývá v blízkosti Eufratu na východě Sýrie. [celá zpráva]

Džihádisté navíc zveřejnili zvukovou nahrávku, na níž Bagdádí mluví, i když nebylo jasné, kdy 46minutový záznam vznikl. To, že je Bagdádí naživu, si myslí i americký generál Stephen Townsend, který velí operacím proti IS v Iráku a Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám