Hlavní obsah

Abdeslam nestřílel a nešlo o terorismus, tvrdí jeho obhájce a chce zproštění obžaloby

Brusel

Střelba na belgické policisty, za kterou se před soudem v Bruselu od pondělí zodpovídá Salah Abdeslam, byla kriminálním činem, ale nikoliv činem teroristickým. U soudu to řekl ve čtvrtek jeho obhájce Sven Mary. Mary i obhájce druhého obžalovaného Sofiana Ayariho zároveň popřeli, že by na policisty stříleli jejich klienti.

Foto: Petra Urban, ČTK/AP

Soudní skica pořízená během líčení se Salahem Abdeslamem. V soudní síni platí zíkaz obžalovaného fotit.

Článek

Podle Maryho i Ayariho obhájce Isy Gultaslara by jejich klienti měli být zproštěni obžaloby i kvůli procedurálním pochybením. Rozhodnutí soudu jsou totiž k dispozici pouze ve francouzštině, a nikoliv v nizozemštině, jak to vyžadují zákony země se třemi oficiálními jazyky. Mateřským jazykem Francouze marockého původu Abdeslama je přitom francouzština.

Mary uvedl, že střelba na policisty při razii 15. března 2016 byla „spontánním činem” ve snaze uniknout policii, „ale ne činem teroristickým”.

Foto: Reuters

Obhájce Salaha Abdeslama Sven Mary

Mary a Gultaslar navíc popřeli i to, že by stříleli právě jejich klienti. V bytě na bruselském předměstí s nimi byl ještě třetí islamista Mohamed Belkaid, který při akci zahynul.

„Neexistuje jediný důkaz, který by nám umožnil tvrdit, že Salah Abdeslam vyprovokoval Belkaida ke střelbě na policisty,” řekl Mary. Na policisty se ale podle belgických úřadů střílelo ze dvou zbraní.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Sofian Ayari je přiváděn k soudu

Mary také zdůraznil, že za teroristický útok v Paříži bude Abdeslam souzen až v roce 2020 v Paříži, a ne nyní v Bruselu. „Nejste tu, abyste soudila tyto případy,” řekl Mary soudkyni Marie-France Keutgenové s odkazem na atentáty v Paříži a Bruselu.

Proces s Abdeslamem a jeho komplicem Sofianem Ayarim začal v ostře střeženém bruselském justičním paláci v pondělí. Oba muži jsou obžalováni ze střelby na policisty během zásahu v belgické metropoli v roce 2016. Za pokus o vraždu tří strážců zákona a nedovoleného ozbrojování „v souvislosti s terorismem” jim hrozí až dvacetiletý trest vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám