Hlavní obsah

Američan chtěl učit džihádisty anglicky, zaslal motivační dopis Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na Iráckém území osvobozeném z rukou teroristů se našel motivační dopis a životopis amerického učitele angličtiny, který se touto formou ucházel o práci u takzvaného Islámského státu. Třiatřicetiletý absolvent univerzity v Houstonu Warren Clark projevil zájem učit džihádisty na univerzitě v Mosulu. Do Iráku se skutečně dostal. V úterý o tom informoval server NBC News.

Foto: Novinky/Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

„Drahý řediteli, rád bych vyučoval angličtinu studenty v Islámském státě. Narodil jsem se a vyrostl ve Spojených státech a vždy jsem rád vzdělával druhé a zároveň se od nich učil. Moje pracovní zkušenosti jsou spojeny s angličtinou a domnívám se, že práce na univerzitě v Mosulu by byla skvělým pokračováním mé kariéry,“ napsal Američan do Islámského státu. K životopisu byly přiloženy doložky dosaženého vzdělání a pracovní praxe.

Dopis se dostal do rukou pracovníků Univerzity George Washingtona ve Washingtonu. „Máme zdroje v Iráku, jejichž sousedství bylo obsazeno bojovníky Islámského státu a následně osvobozeny iráckými silami. Džihádisté za sebou zanechali dokumenty, a tak jsme získali životopis a motivační dopis,“ cituje NBC z prohlášení univerzity.

Warren Clark

Spolužáci ze střední školy novinářům řekli, že Clark pochází z běžné rodiny, která chodila do kostela, Warren Clark ale někdy okolo roku 2004 konvertoval k islámu, nechal se zfanatizovat propagandistickými videi na internetu a projevoval zájem přidat se k nyní již poraženému samozvanému chalífátu v Iráku a Sýrii.

Radikalismem se netajil

Se svým novým světonázorem se Clark neváhal projevovat na internetu. „Bojovníci IS jsou jedinými bojovníky proti utlačování muslimů za poslední léta. Jsou to osvoboditelé,“ napsal Clark v roce 2014 na Twitter.

Před tím, než se Afroameričan z Texasu ucházel o práci u Islámského státu, vyučoval angličtinu v Saúdské Arábii a Turecku. Kde přesně se nyní Warren Clark nachází, není jasné. Podle zdrojů NBC je ale pravděpodobně stále naživu, zřejmě stále na území Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám