Hlavní obsah

Spojenci Turecka zohavili tělo kurdské bojovnice, tvrdí milice YPG

Syrská kurdská milice YPG v pátek oznámila, že spojenci Turecka, kteří proti ní v severosyrské oblasti Afrín vedou ofenzivu, zabili a rozřezali na kusy kurdskou bojovnici. Tvrzení YPG se opírá o video, které koluje na sociálních sítích. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Vojáci ze Svobodné syrské armády (FSA) v Afrínu

Článek

Turecko se svými povstaleckými spojenci ze Svobodné syrské armády (FSA) minulý měsíc zahájilo v Afrínu pozemní a vzdušnou operaci s cílem z této pohraniční oblasti vytlačit kurdské milice, které Ankara považuje za teroristy napojené na kurdské separatisty v Turecku.

Rebelové podporovaní Tureckem podle představitele místní kurdské administrativy si údajně "hráli s tělem bojovnice a rozsekali ho," zatímco to celé natáčeli. Žena patřila k YPJ, což jsou ženské kurdské oddíly operující po boku YPG. "Z tohoto ohavného činu viníme tureckou vládu," řekl představitel. Turecké úřady se k obvinění zatím nevyjádřily.

Na videu bylo zkrvavené zohavené tělo. Mezi Kurdy žijícími v severní Sýrii snímek vyvolal velké rozhořčení. Na sociálních sítích kolují příspěvky, které bojovnici vzdávají hold.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) bojovnice byla zabita severně od Afrínu, blízko tureckých hranic, kde Turecko dobylo od začátku ofenzivy území.

Zabitá žena se jmenovala Barin Kobaniová, což byla přezdívka odvozená od syrského kurdského města Kobani. Do YPJ vstoupila v roce 2015 a bylo jí asi 25 let. Spolu s ní byli u města Bulbul zabiti další tři kurdští bojovníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám