Hlavní obsah

Assange nám působí obtíže, stěžuje si ekvádorský prezident

– Quito

Zděděný problém, který vládě působí vícero obtíží. Těmito slovy označil ekvádorský prezident Lenín Moreno pobyt zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangea na ekvádorské ambasádě v Londýně. Assange sice před nedávnem získal ekvádorské občanství, britské úřady ho však chtějí nadále zatknout.

Foto: Chris Helgren , Reuters

Julian Assange na balkóně velvyslanectví Ekvádoru v Londýně

Článek

„Doufáme, že v brzké době dospějeme k pozitivnímu vyústění této situace, která nám doopravdy působí vícero obtíží,” řekl Moreno v rozhovoru s televizí Ecuavisa. Dodal, že se jeho země snaží najít mediátora, který by pomohl z dlouhodobě bezvýchodné situace okolo muže obávajícího se vydání do Spojených států.

Nyní šestačtyřicetiletý australský programátor se na ambasádu v Londýně uchýlil v červnu 2012, aby se na velvyslanectví ukryl kvůli obvinění ze znásilnění ve Švédsku z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko loni případ odložilo. Assange ovšem může být stále zatčen a vydán do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku či v Afghánistánu.

Z Ekvádoru v poslední době přicházejí signály o tom, že postoj vlády se po loňském odchodu Assangeovi nakloněného prezidenta Rafaela Correy změnil a je méně vstřícný. Moreno například kritizoval Australana poté, co Assange podpořil katalánské separatisty bez ohledu na to, že Ekvádor udržuje přátelské vztahy se španělskou vládou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám