Hlavní obsah

Kaczyński přejmenovává ulice po bratrovi

Právo, Pavol Minárik

V Polsku je v současnosti kolem 250 náměstí, ulic, alejí, mostů či škol nesoucích jméno bývalého polského prezidenta Lecha Kaczyňského, který zahynul s 95členným doprovodem v dubnu 2010 při letecké katastrofě ve Smolensku.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Jaroslaw Kaczyński

Článek

V rámci „dekomunizace“ Polska, kterou vyhlásila neokonzervativní vláda Práva a spravedlnosti (PiS), neuplyne den, aby v zemi nepřibyla další se jménem zesnulého prezidenta, jeho manželky Marie nebo obou společně. Ne každému se to však líbí a nejednou dochází k vyloženým soubojům o názvy ulic mezi státní mocí a samosprávami.

„Podle názoru mnoha Poláků byl Lech Kaczyński slušným člověkem, ale průměrným politikem. Tak jako v případě jiných polských měst ani v Poznani se nevyznamenal ničím pozoruhodným, ba ani běžným a nezaslouží si, aby jedna z hlavních ulic nesla jeho jméno místo Franklina Roosevelta,“ stojí v petici obyvatel Poznaně s několika tisíci podpisů.

Bydhošť řekla ne

Válka o název jedné z hlavních ulic se odehrává už delší dobu i v Bydhošti. Mikolaj Bogdanowicz, vojvoda Kujavsko- Pomořského vojvodství, pod které toto město spadá, rozhodnutím z loňského 28. prosince změnil alej Šestiletky na alej Lecha Kaczyňského.

Poslanci Občanské platformy (PO) a Svazu demokratické levice (SLD) den poté změnu přehlasovali a vrátili aleji její dosavadní název.

Podle názoru mnoha Poláků byl Lech Kaczyński slušným člověkem, ale průměrným politikem
z petice obyvatel Poznaně

„Neudělali jsme nic jiného, jen respektovali názor veřejnosti. Podle posledních průzkumů až 93 procent občanů Bydhoště si nepřeje přejmenování,“ řekl portálu NaTemat Jakub Mikołajczyk, poslanec za PO.

Dodal, že lidé nejlépe vědí, co přinesl šestiletý plán Bydhošti. Město vstávalo z poválečných trosek a investice do funkčních sídlišť, dopravní sítě včetně tramvajových tratí a více fabrik, které tehdy vznikly, dobře slouží občanům dodnes.

Došlo i na matku

Ještě za života se Lech Kaczyński na adresu exministra zahraničí Radoslawa Sikorského, s nímž byl i s bratrem dvojčetem Jaroslawem v dlouhodobém konfliktu, nechal slyšet: „Pochází z prašivé Bydhošti a žádný Oxford na tom nic nezmění.“

„Slova, která pronesl na adresu města, ho zdiskreditovala natolik, že si nezaslouží, aby nejen most, ale ani žádná ulice nesly jeho jméno,“ dodal Mikołajczyk.

V rámci dekomunizace dostala nedávno ulici v Starachowicích i Jadwiga, matka bratrů Kaczyňských, což se rovněž setkalo s nepříznivým přijetím.

Začínal u Walesy
Lech Kaczyński byl jedním ze spolupracovníků Lecha Walesy
Později se s ním ale rozkmotřil
V červnu 1989 byli Kaczyňští zvoleni do Senátu, který pak vyměnili za dolní komoru
V roce 1995 skončil Lech Kaczyński na tři roky v čele NKÚ
V červnu 2000 byl jmenován ministrem spravedlnosti
V roce 2002 se stal varšavským primátorem
Na podzim 2005 strana PiS vyhrála parlamentní volby
Lech Kaczyński v říjnu 2005 vyhrál prezidentské volby
Zahynul 10. dubna 2010 při letecké havárii u Smolenska

Reklama

Výběr článků

Načítám