Hlavní obsah

Komáři v Brazílii šíří žlutou zimnici, zemi hrozí epidemie

Sao Paulo

V celém brazilském státě Sao Paulo, včetně stejnojmenného města, by měla platit výstraha kvůli žluté zimnici. Turisté, kteří plánují oblast navštívit, by si proto měli zajistit potřebné očkování, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Brazilské ministerstvo zdravotnictví naopak uvedlo, že své doporučení turistům v reakci na tvrzení WHO nijak výrazně měnit nebude a že očkování budou potřebovat pouze návštěvníci zemědělských oblastí. Za několik týdnů bude v zemi zahájen tradiční karneval, který podle úřadů přiláká desetitisíce lidí.

Náměstek ministerstva zdravotnictví António Carlos Nardi zdůraznil, že karneval se bude konat v městských oblastech, kde nákaza žlutou zimnicí nehrozí. Přestože se počet případů nákazy v Brazílii letos zvýšil, nejedná se o epidemii, dodal. „V této chvíli nemluvíme o epidemii ale pouze nárůstu počtu nakažených ve státech Sao Paulo, Rio de Janeiro a Bahia,“ řekl Nardi.

Žlutá zimnice je potenciálně smrtelná nemoc, kterou přenášejí komáři. Mezi hlavní symptomy v první fázi patří bolesti hlavy, zad a svalů, nevolnost a zvracení. Postupem času dochází u zhruba 15 procent případů k rozvoji druhé fáze provázené žloutenkou a krvácením ze zažívacího traktu, kůže, očí, uší, nosu či pohlavních orgánů.

Prvním náznakem, že se nemoc vrátila byl loňský úhyn stovek opic v Atlantickém lese. Od prosince roku 2016 bylo podle WHO v osmi brazilských státech zaznamenáno 777 případů nákazy lidí a 261 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám