Hlavní obsah

Američané tloustnou dál. I přes diety

Právo, Jiří Roškot

Novoroční předsevzetí skoncovat s obezitou či aspoň trochu srazit nadváhu jsou ještě čerstvá. Většinou však i ve Spojených státech berou za pár týdnů za své a dietologové tam navzdory rozkvětu fitness center a nesčetným tipům zdravé kuchyně bijí na poplach: zvrátit nadváhovou krizi je stále těžší.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zhubnout na normální hmotnost je z novoročních předsevzetí nejméně úspěšné,“ upozorňuje dietoložka Susan Thompsonová. Pravděpodobnost, že obézní muži shodí tuk na žádoucí váhu, je 1:210, u žen 1:124, shrnul po devítiletém sledování Americký časopis veřejného zdraví.

Situace je podle říjnové zprávy Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) burcující.

Jak je to možné, napadne asi každého, komu imponuje americká kultura fitness, jejíž boom začal už v 60. letech. Jejích opěrných sloupů už je slušný výčet: kondiční běh, legendární aerobik, jóga či pozdější rozkvět posiloven, jichž působí v USA desítky tisíc s 57,2 miliónu členů. Nemluvě o fascinaci „hubnoucími“ zaručenými recepty a přírodními přípravky. Všechno je to ale málo, ukazuje se.

Hamburgery vynášejí stále víc

Jako první vysvětlení poslouží srovnání ročních zisků fitness průmyslu a odvětví rychlého občerstvení, synonyma nezdravého stravování.

Řetězce s hamburgery, hranolky, kolami a šlehačkami mají v Americe roční zisk bezmála osmkrát vyšší než i tak obří byznys se zdravím, vyplývá z čísel statistického serveru Statista.com. Za dva roky se má zisk přehoupnout přes 223 mld. dolarů (čtyři bilióny Kč).

„Stále je přístupné obrovské množství vysoce zpracovaných potravin, a to kdekoli a téměř kdykoli,“ připomíná Frank Hu z Harvardské školy veřejného zdraví. „Přesto že se nyní lidé věnují víc rekreační aktivitě, celkově jejich fyzická aktivita v práci a doma poklesla,“ vysvětlil.

Životní styl s dominujícím sedavým zaměstnáním, volný čas trávený často hlavně u počítačů, a navíc ještě nedostatek kvalitního spánku dílo dokonávají. Američané v tom nejsou sami. Civilizační zlozvyky a nesprávná výživa jsou znát i v jiných vyspělých zemích, a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dokonce v rozvojovém světě.

Ani Češi nezaostávají

Ještě před deseti lety se psalo, že Češi jsou druzí nejtělnatější v EU. Podle Státního zdravotního ústavu v ČR obezita postihuje asi čtvrtinu žen a přes pětinu mužů. A nadváhou trpí více než polovina obyvatel středního věku. Tlustá je téměř třetina dětí, které se zoufale málo hýbou, a jiným mnozí rodiče umožňují žit – řečeno v nadsázce – podle hesla Nejlepší sport je přece kola a dort. Předloňské údaje Eurostatu umísťují před Čechy jen Malťany, Lotyše, Maďary, Estonce a Brity.

Celosvětově jsou nad žádoucím váhovým limitem skoro dvě pětiny dospělých starších 18 let, varuje WHO. Podle jejího odhadu žilo k loňskému červnu na planetě 7,6 miliardy lidí.

Dodává, že většina populace je přitom v zemích, v nichž jsou nadváha a obezita častější příčinou úmrtí než podvýživa.

Skoro tři čtvrtiny přes limit
Nadváhou nebo už přímo obezitou trpí 71 procent Američanů
Za normální váhu se považuje index tělesné hmotnosti do 25 (podíl váhy v kg a druhé mocniny výšky člověka v metrech)
Tloušťka zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, cukrovky, srdečních onemocnění a dalších chorob
Na jejich léčbu se ročně v USA vydá na 190 miliard dolarů (čtyři bilióny Kč)
Zdroj: televize NBC

Reklama

Výběr článků

Načítám