Hlavní obsah

Barmská armáda přiznala zabití deseti Rohingů nalezených v masovém hrobě

Neipyijto
Aktualizováno

Barmská armáda ve středu přiznala, že zabila deset muslimských Rohingů, jejichž těla byla nalezena v prosinci v masovém hrobě. Velitel barmské armády Aung Hlaing ale napsal na facebookovém profilu, že šlo o „bengálské teroristy“. Přesto je to ale poprvé, kdy armáda přiznala zabíjení Rohingů mimo střety v boji, uvedla agentura UPI.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Opuštěný dům Rohingů v barmském Arakanském státu

Článek

Deset zabitých patřilo ke dvousetčlenné skupině, jež podle armády napadla vojáky mačetami a holemi. Podle interního vyšetřování bylo těchto deset Rohingů zadrženo a popraveno bez soudního procesu. „Někteří vesničani ze vsi Inn Dinn a bezpečnostní síly se přiznali, že zabili deset bengálských teroristů. Rozhodli se zabít je na hřbitově,“ citovala z prohlášení stanice Svobodná Asie.

„Armáda obviní ty, kteří jsou odpovědní za zabíjení a porušili pravidla nasazení,“ stojí dále v prohlášení vrchního velitele. Ten dal však zároveň najevo, že šlo jen o nepřiměřenou reakci na situaci: „K incidentu došlo, protože etnické buddhistické vesničany ohrožovali a provokovali teroristé.“

Na konci září zaútočilo několik set Rohingů na policejní stanice a kontrolní stanoviště, což vyvolalo rozsáhlou čistku ze strany armády, během níž uteklo za hranice do sousedního Bangladéše 640 000 Rohingů. Barma uvedla, že si násilí a střety vyžádaly 400 obětí, podle Lékařů bez hranic jich bylo nejméně 6700. [celá zpráva]

OSN uvedla, že vyhánění a vraždění Rohingů má v sobě „aspekty genocidy“. Odsoudily ji i Spojené státy. [celá zpráva]

Barma označuje Rohingy za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli v době britské nadvlády. Upírá jim občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám