Hlavní obsah

Čechova nezabila tuberkulóza, zjistili britští biochemici

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okamžik smrti velkého dramatika a spisovatele Antona Pavloviče Čechova nezapomenutelně zachytily vzpomínky jeho ženy, herečky Olgy Knipperové. Čtyřiačtyřicetiletý umělec, od mládí sužovaný tuberkulózou, se marně pokoušel oddálit nevyhnutelný konec léčbou v jihoněmeckých lázních Badenweile. Podle nových zjištění však na tuberkulózu zřejmě nezemřel.

Foto: Profimedia.cz

Anton Pavlovič Čechov v roce 1891

Článek

Psal se 15. červenec 1904, Čechov požádal ženu o pohár vína. A než ho vypil, s úsměvem řekl: „Je to tak dlouho, co jsem neměl šampaňské.“ Pak ulehl a skonal.

Skupina vědců nyní provedla nové testy na košili, kterou měl na smrtelné posteli, a došla k nečekanému závěru – stopy proteinů prokázaly, že Čechova nezabila tuberkulóza, ale mrtvice. V několika umělcových životopisech se sice spekulovalo o infarktu, ale teprve nyní je definitivně jasno.

Tým vedla Alfonsina D’Amatová z biochemického institutu v britském Norwichi. S Glebem Zilbersteinem o výzkumu informovali v odborném magazínu Proteomics. Zilberstein už dříve stejnou metodou testoval rukopis posledního románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka, na němž nalezl stopy smrtelné ledvinové choroby a morfia.

V Čechovově případě analyzovali vědci pět posledních dopisů a košili, která byla pietně uložena ve spisovatelově muzeu v Melichově, 86 kilometrů jižně od Moskvy.

Osm zjištěných proteinů prokázalo přítomnost tuberkulózních bakterií, velkým překvapením byl ale objev proteinu ITIH4, jenž je jasným markerem mrtvice. V těle vzniká v reakci na trauma, kdy je mozek připraven o zásobování kyslíkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám