Hlavní obsah

Američané na Guantánamu stále mučí vězně, tvrdí OSN

Ženeva

Američané ve věznici na Guantánamu stále mučí jednoho z vězňů. Tvrdí to alespoň zvláštní zpravodaj OSN Nils Melzer. Oním mučeným je podle Melzera nikdy neodsouzený Ammar Balúčí. Ve středu o tom informovala agentura Reuters. Odkud Melzer informace o mučení má, neprozradil a Washington se k jeho prohlášení zatím nevyjádřil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Balúčí byl zmíněn 153krát už ve zprávě o mučení amerického Senátu z roku 2014. Ta byla zveřejněna po šesti letech vyšetřování kontroverzních výslechových technik, které používali vůči lidem podezřelým z terorismu agenti CIA po teroristických útocích v USA z 11. září 2001.

„Tím, že není soudně stíhán trestný čin mučení ve vazbě CIA, USA jasně porušují úmluvu proti mučení. Zároveň to vysílá nebezpečný vzkaz o nečinnosti a o beztrestnosti funkcionářů v USA a ve světě,” upozornil Melzer ve středečním prohlášení.

Obama slíbil Guantánamo zavřít

Zpravodaj OSN Nils Melzer tvrdí, že opakovaně žádal, aby mohl vězně na Guantánamu navštívit a vyslechnout je, pokaždé mu to, stejně jako jeho předchůdcům ve funkci, bylo odepřeno.

O tom, co se v americkém detenčním zařízení na Kubě děje, ale promluvilo několik bývalých vězňů. Například Mauritánec Mohamedou Ould Slahi, který byl na Guantánamu vězněn od roku 2002 až do loňska.

70 dní beze spánku

„Nechali mi jen slabou matraci a velmi slabou, malou a omšelou deku. Sebrali mi knihy, sebrali mi Korán. Sebrali mi mýdlo, zubní pastu a toaletní papír, který jsem měl s sebou. V cele – nebo spíš v krabici – byla taková zima, že jsem se povětšinou třásl. Nesměl jsem na denní světlo,“ popsal Slahi.

Mohamedou Ould Slahi

„Příštích 70 dní jsem nepoznal slasti spánku: 24hodinový výslech, sotvakdy jsem měl den na oddych. Nevzpomínám na jedinou noc, kterou bych v klidu prospal,“ doplnil.

Jednoho dne Slahiho dokonce znásilnili. „Jakmile jsem vstal, dvě dozorkyně si sundaly blůzy a začaly říkat veškeré oplzlosti, které si vybavíte. To mi vadilo méně. To, co mě zraňovalo nejvíc, bylo to, že mě nutily, abych se tím nejvíce ponižujícím způsobem zúčastnil hrátek ve třech. ... Říkaly mi oplzlosti a hrály si s mým pohlavím. Ušetřím vás těch nechutností, které jsem musel poslouchat od poledne do deseti hodin večer.”  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám