Hlavní obsah

Ničivé požáry v Kalifornii mají první oběť, řádění živlu je vidět i z vesmíru

Tisíce hasičů bojují v Kalifornii už pátým dnem s ničivými požáry, které sužují oblast o rozloze několika desítek tisíc hektarů porostu. V boji jim pomáhá mírnější počasí, domov muselo opustit už 210 tisíc lidí. Hlášena je také první potvrzená oběť. Postup živlu je patrný i z vesmíru, ukázaly snímky z Mezinárodní vesmírné stanice ISS.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsáhlé požáry dál devastují Kalifornii

 
Článek

První potvrzenou obětí se stala sedmdesátiletá Virginie Pesolaová ze Santa Paula, která přišla o život ve středu v noci při autonehodě, když se snažila utéct před požárem. Její tělo bylo nalezeno v autě, které havarovalo na evakuační trase v okrese Ventura. Podle lékaře byl příčinou její smrti náraz a nadýchání kouře.

Celkem jižní Kalifornii trápí šest požárů, které už zničily 57 000 hektarů porostů, i když do boje s nimi bylo nasazeno 8700 hasičů. Shořelo kolem pěti stovek budov, zraněno je deset lidí včetně čtyř hasičů. Nová ohniska, jež se v pátek objevila v San Diegu a Santa Barbaře, si vynutila další rozsáhlou evakuaci. Celkově už muselo domovy opustit 210 000 lidí a tisíce osob zůstalo bez proudu.

Foto: NASA

Ničivé požáry v Kalifornii jsou viditelné i z Mezinárodní vesmírné stanice ISS.

Hasičům v pátek výrazně pomohlo mírnější počasí, díky kterému mohli do boje s živlem nasadit více letadel. „Byl to velmi úspěšný den,” řekl CNN kalifornský hasič Mark Brown. Podle předpovědí však počasí zůstává nepříznivé. Teploty budou nad normálem a vítr se sice zmírňuje, ale stále má rychlost až 80 kilometrů v hodině a mění prudce směr.

Neblahé vyhlídky

Podmínky na jihu státu jsou označeny za „mimořádně nebezpečné” - půda je velmi suchá a teploty vysoké. Dva z nejnebezpečnějších požárů se zatím podařilo potlačit nejvýše z deseti procent. V oblasti požárů je navíc mnoho rančů, takže evakuovat je třeba také koně, ale ne všude se to podařilo. V jezdeckém centru v San Luis Rey uhořelo 25 koní.

Oheň, který hoří od pondělka severně od Los Angeles, zničil 53 000 hektarů porostů a 400 staveb a dalších 85 silně poničil. Dalších 15 000 domů stále ohrožuje. Na sociálních sítích se množí výzvy k poskytnutí pomoci. Jedna střední škola ve Ventuře požádala o základní potřeby a hygienické přípravky.

Požáry se šíří severozápadním směrem a ohrožují i Santa Barbaru. Kalifornský guvernér Jerry Brown tam proto vyhlásil mimořádný stav. Prezident Donald Trump v pátek vyhlásil celou Kalifornii za oblast katastrofy, což umožní rychlé odblokování federálních peněz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popelem lehla řada kalifornských městeček a vesnicVideo: Reuters

Požáry jsou viditelné z vesmíru

Šest ohnisek dostalo svá jména. Nejničivější je Thomas, který pokrývá oblast od Santa Pauly v okrese Ventura po pacifické pobřeží. Vytváří hustý kouř, který redukuje viditelnost na půl kilometru. Požáry jsou navíc tak mohutné, že jsou patrné i z vesmíru. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA v týdnu zveřejnil fotografie z Mezinárodní stanice ISS, které ukazují plný rozsah živlu.

V době největšího vrcholu požárů bylo nuceno opustit domov 212 000 lidí. V některých oblastech již byly příkazy k evakuaci zrušeny, což přivítalo mnoho lidí, kteří v provizorních úkrytech čekají na to, aby zjistili, zda jejich domy přežily. Desítky tisíc domů jsou však v některých oblastech stále v ohrožení.

Letošní požáry byly v Kalifornii mimořádně ničivé. V říjnu postihly vinařskou oblast na severu státu, zničily 10 000 domů a spálily 73 000 hektarů. O život připravily přes 40 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám