Hlavní obsah

Turecký prezident poprvé po 65 letech navštívil Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se stal první hlavou své země, která po 65 letech navštívila Řecko. Obě země rozděluje řada neuralgických bodů. Erdogan se s řeckým protějškem Prokopisem Pavlopulosem střetl hned během čtvrteční tiskové konference. Řecký hostitel na jeho výpad kategoricky vyloučil možnost revize mírové smlouvy z Lausanne z roku 1923.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) s řeckým protějškem Prokopisem Pavlopulosem v Aténách

Článek

K rázné výměně názorů došlo hned první den Erdoganovy historické dvoudenní cesty do Řecka. Erdogan kritizoval způsob, jímž řecké úřady zacházejí s tureckou menšinou v severovýchodním Řecku.

„Nedostává se jim nutné podpory, co se týče investic... a diskriminace pokračuje,“ prohlásil Erdogan o turecké menšině a dodal, že některé body dohody z Lausanne potřebují vyjasnit. Řecko v souladu se smlouvou označuje tuto komunitu pouze nábožensky za menšinu muslimskou. Podle Erdogana však o ní jako o turecké menšině mluví i Evropský soud pro lidská práva.

O tom, že je turecká menšina v Řecku diskriminována, hovořil Erdogan i v pátek při své návštěvě řeckých Turků v Komotini na severovýchodě země. Město kdysi náleželo k Osmanské říši.

Foto: Handout, Reuters

Prezident Erdogan při návštěvě turecké komunity v řeckém Komotini

„Učinili jsme velmi důležitá rozhodnutí, abychom uspokojili potřeby etnických Řeků, kteří jsou tureckými občany. Máme tedy právo očekávat, že se Řecko zachová stejně,” citovala ČTK z Erdoganova prohlášení před davem shromážděným u místní školy.

Řecko revizi nepřipustí

Řecká strana však úpravu smlouvy z Lausanne odmítá. „Tato smlouva není pro nás otázkou k jednání. Nemá žádné nedostatky, nepotřebuje revizi ani aktualizaci. Platí taková, jaká je,“ odrážel ve čtvrtek Erdoganův výpad prezident Pavlopulos, jeden z předních řeckých právních odborníků. Smlouva neposkytuje prostor pro územní spory a jasně stanovuje status muslimské menšiny v Řecku, dodal.

Mezi našimi zeměmi existovaly vždy rozdíly a jednotlivé pozice jsou dobře známy.
řecký premiér Tsipras

Dohoda vyřešila otázku územního uspořádání Turecka po první světové válce a po porážce Atén v řecko-turecké válce, která následovala po světovém konfliktu. Řecku připadly prakticky všechny ostrovy v Egejském moři včetně těch, které jsou v bezprostřední blízkosti tureckého pobřeží, což Erdogan dlouhodobě kritizuje.

S Tsiprasem o uprchlících

Erdoganovo čtvrteční setkání s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem bylo podle agentury AP o poznání klidnější než s prezidentem Pavlopulosem. „Mezi našimi zeměmi existovaly vždy rozdíly a jednotlivé pozice jsou dobře známy,“ řekl Tsipras. „Důležité je, že za těmito rozdíly hledáme společný základ a že rozdíly jsou řešeny konstruktivně, s ohledem na názor druhého a bez provokací a nadsázek,“ dodal.

Státníci jednali hlavně o uprchlické krizi, protože řecké ostrovy jsou vstupní branou do Unie pro migranty, kteří přicházejí z tureckého pobřeží. Na programu byly i vztahy v regionu, energetické a obchodní vazby či zmrazené úsilí Turecka o vstup do EU.

Předmětem sporu mezi Ankarou a Aténami je případ osmi tureckých vojáků, kteří požádali o azyl v Řecku po loňském neúspěšném převratu v Turecku. Ankara požadovala jejich vydání, což ale řecké soudy zamítly kvůli obavám, že nemají zaručený spravedlivý proces ve své vlasti. To Erdogana urazilo. Podle něj je soudní systém jeho země „nejlepší v Evropě“. Řecké televizi Skai řekl, že vojáci měli být předáni ještě před zásahem řeckých soudů.

Sporné body řeckotureckých vztahů
Ankara kritizuje Atény za poskytování útočiště lidem spojeným s loňským převratem.
Dalším bodem sváru jsou neobydlené ostrovy v Egejském moři, kvůli nimž se v roce 1996 obě země ocitly na pokraji válečného konfliktu.
Vzájemné vztahy jitří také dvounárodnostní Kypr. Ten zůstává rozdělený mezi tureckou a řeckou komunitu na obou stranách hranice monitorované OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám