Hlavní obsah

Změňme tóninu hymny, navrhují polští odborníci

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z krakovského Institutu písní se obrátili s peticí na prezidenta Andrzeje Dudu, aby se zasadil o změnu zákona o polské státní hymně. Podle normy z roku 1980 se zpívá v F dur, což je pro většinu obyvatel, kteří nemají školený hlas, příliš vysoko.

Foto: Profimedia.cz

Polští fotbalisté při zpěvu hymny (ilustrační snímek)

Článek

„Lidé hymnu zpívají všelijak, jen ne dobře. Nejčastěji jen tak mňoukají a piští o tón níž, v C dur, a nechtěně tím zákon o státní hymně porušují,“ říká ředitel krakovského institutu Waldemar Domanski.

Autoři petice žádají hlavu státu, aby umožnila Polákům zpívat svého milovaného „Mazurka Dabrowskiego“ — tedy melodii, která je státní hymnou od roku 1927 – v souladu se zákonem. To znamená, aby ji všechna hudební tělesa včetně vesnické hasičské dechovky hrála na shromážděních v C dur.

Stejně tak aby se v této tónině nahrály nově zvukové záznamy hymny pro potřeby státních institucí, elektronických médií, samospráv, škol či sportovních klubů.

Aby uši nebolely

„Zpívat v F dur je vhodné pro tenora, ale jistě ne pro většinu Poláků, bohužel nejméně hudebně nadaný slovanský národ,“ tvrdí Ryszard Cesla, sólista divadla Teatr Wielki ve Varšavě.

Většina národa prý nezpívá, ale křičí, prožívá emoce, ale neumí je vyjádřit zpěvem, protože k tomu lidé nebyli od mala vedení, soudí Cesla, přední zastánce navrhované změny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám