Hlavní obsah

SPD přeci jen zvažuje spolupráci s Merkelovou, koketuje s „opoziční smlouvou“

V německé sociální demokracii (SPD) se objevují stále častější hlasy, aby strana úplně nevylučovala původně jednoznačně zavrženou povolební spolupráci s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Pokračování dosavadní velké koalice tak již není úplně vyloučeno, SPD by ale stejně tak mohla s CDU/CSU uzavřít jistou obdobu někdejší české opoziční smlouvy, a tak podporovat menšinovou vládu konzervativců.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Martin Schulz odevzdává hlas v něměckých volbách.

Článek

„SPD je pevně přesvědčena, že je potřeba mluvit. SPD se nebude bránit rozhovorům,” uvedl po osmihodinové poradě vedení sociálních demokratů, která se konala v noci na pátek, jejich generální tajemník Hubertus Heil. Strana na jednání vyhodnocovala schůzku svého šéfa Martina Schulze s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, který je proti předčasným volbám.

SPD už od pondělí postupně mění svůj dosud nesmlouvavý postoj k pokračování velké koalice, která je nyní jedinou realistickou možností, jak sestavit většinovou vládu. Zatímco ještě v pondělí Schulz prohlásil, že sociální demokraté nejsou k dispozici pro vstup do velké koalice a občané by znovu měli zhodnotit situaci, už ve středu hovořil o tom, že si strana je zcela vědoma své zodpovědnosti v momentálně těžké situaci.

Obdoba české opoziční smlouvy?

„Musíme diskutovat o všech možnostech. A čas na to si uděláme,“ řekl listu Passauer Neue Presse Thorsten Schäfer-Gümbel, místopředseda SPD.

„Když není možná koalice, jsou možné menšinové vlády tolerované různými stranami s výjimkou Alternativy pro Německo (AfD),“ nechal se slyšet Matthias Miersch z levicového křídla strany.

Michael Groschek, šéf SPD v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku, hovoří rovnou o možnosti vytvoření „paktu stability“. SPD by podpořila menšinovou vládu vedenou CDU výměnou za dohodu o otázkách, jako je spravedlivá daňová politika, zajištění důchodů nebo reforma Evropské unie.

Lindner vylučuje i další Jamajku

Taková konstelace by se částečně podobala opoziční smlouvě mezi ČSSD a ODS z let 1998 až 2002. ODS tehdy umožnila vznik menšinové vlády ČSSD mimo jiné výměnou za křesla předsedů obou parlamentních komor.

O možné podpoře menšinové vlády, která ve Spolkové republice ještě nikdy na celostátní úrovni nevznikla, se v Německu mluví proto, že dosavadní jednání o tzv. Jamajka koalici CDU/CSU, liberálů z FDP a Zelených ztroskotala.

Navíc Christian Lindner, šéf FDP, ve čtvrtek vyloučil Jamajku i po případných předčasných volbách. „Užitečná a přínosná spolupráce postavená na důvěře není se Zelenými v řadě ohledů možná,“ řekl listu Kölner Stadt-Anzeiger.

Média: Seehofer jako bavorský premiér skončí

Bavorský premiér Horst Seehofer podle televize BR zřejmě skončí ve funkci. [celá zpráva] Nahradit by ho měl současný zemský ministr financí Markus Söder. Seehofer ale asi i nadále zůstane v čele Křesťanskosociální unie (CSU), sesterské strany CDU kancléřky Angely Merkelové.

Konečné rozhodnutí se má odehrát na dalším zasedání předsednictva CSU 4. prosince, podotkla televize. CSU pak dementovala, že by už personální rozhodnutí padlo.

Seehofer se pod velký tlak dostal kvůli výsledkům zářijových parlamentních voleb. CSU v nich sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu, což zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách v příštím roce CSU ztratí většinu.

Už dlouho se hovoří o tom, že Seehofera by v čele bavorské vlády rád vystřídal tamní ministr financí Söder, čemuž se ale šéf CSU podle pozorovatelů dosud všemi silami snažil zabránit. Pokud se skutečně výměna uskuteční, mohl by Seehofer svou politickou kariéru prodloužit ještě jako zástupce CSU ve vládě na spolkové úrovni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám