Hlavní obsah

Dal by si někdo krysí polévku? V Mexiku se ji učí jíst

– Mexiko

„Caldo de rata“. To je název pro mexickou delikatesu, kterou se politička Guadalupe Floresová snaží prosadit mezi tamní obyvatelstvo.

Foto: Profimedia.cz

Krysy se dostanou na mexické jídelníčky.

Článek

Jiný politik z mexického státu Zacatecas tuto myšlenku také podporuje, protože by rád zachoval tradici, kdy lidé kdysi dávno krysy normálně jedli a také chce odstranit stigma o pojídání hlodavců. Zprávu přinesl server The Guardian.

„Myšlenkou je vyvrátit názor, že konzumace polních krys, což jsou čistá zvířata, která nemá nic společného s krysami v kanálech, je špatné,“ vysvětlila členka vlády Guadalupe Flores.

Krysí polévka se v Zacatecas jedla v koloniálních časech. Pokrm je plný zelenininy jako je kukuřice a cuketa, je okořeněný oreganem. Některé komunity s její konzumací nemají problém. Prodává se v některých kantýnách jako lék na kocovinu. Na jídelníčku v restauraci ji ale zatím najdete zřídka.

 Bohatá na bílkoviny i vitaminy

„Má velmi vysoký obsah bílkovin a vitamínů,“ řekl profesor z místní univerzity Manuel de Jesús Macías Patiño.

Většina lidí, ale s Flores myšlenku nesdílí. „Vidí jako něco téměř odporného,“ přiznává Flores, ale dodala, že někteří, co se odváží polévku ochutnat, nelitují, protože jim zachutná. „Každý, kdo to jednou zkusí, si ji zamiluje a stane se jejich oblíbeným jídlem, Krysí maso je velmi podobné králičímu, jen je chutnější,“ tvrdí politička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám