Hlavní obsah

Mugabe má čas do úterka, jinak mu hrozí sesazení

• Aktualizováno

Vedení zimbabwské vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) na své nedělní mimořádné schůzce odvolalo prezidenta Roberta Mugabeho z funkce svého předsedy a vyloučilo ho ze strany. Na post předsedy ústřední výbor schválil Mugabem nedávno odvolaného viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta.

Foto: Mackson Wasamunu, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

„Jestliže Mugabe neodstoupí do úterka, je jisté, tak jako že slunce vychází na východě, že bude spuštěn proces impeachementu,” řekl agentuře AP šéf hlavní parlamentní opozice, Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Innocent Gonese. MDC se v minulosti neúspěšně pokoušelo Mugabeho sesadit, tentokrát se ale proti prezidentovi postavila i vládní ZANU-PF. S tou nyní MDC jedná o společném postupu, řekl Gonese.

Mugabe se podle domácích médií, včetně státní televize, má sejít k druhému kolu jednání s představiteli armády, která na něj minulý týden po nekrvavém puči uvalila domácí vězení, de facto převzala moc v zemi a snaží se Mugabeho přimět, aby odstoupil.

Ústřední výbor ZANU-PF rovněž zbavil předsednictví své Ženské ligy Mugabeho manželku Grace.

Reklama

Výběr článků

Načítám