Hlavní obsah

Brusel kvůli kvótám ČR k soudu nežene

Právo, CNN, DPA, ČTK, vpl, mcm

Evropská komise se zatím neobrátila na soud Evropské unie kvůli vytrvalému českému odmítání přebírat žadatele o azyl z Itálie a Řecka podle jednorázového povinného systému kvót. Komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos včera pouze poznamenal, že doufá, že v této věci Česko, ale také Polsko a Maďarsko ještě „změní názor“.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Migranti v Tripolisu zachránění z moře libyjskou pobřežní stráží

Článek

V rámci jednorázového mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl z dvou tehdy migrací zatížených jihoevropských zemí, jenž byl domluven v roce 2015, si zatím ostatní státy převzaly přes 31 500 osob. [celá zpráva]

Program předpokládající původně přerozdělení až 120 tisíc lidí skončil po dvou letech letos v září. Žádný další migrant už tak do něj nemůže být nově zařazen. V obou jihoevropských státech ale na přejezd do jiné unijní země dál čekají stovky uprchlíků.

Praha, Varšava a Budapešť opakovaně upozorňují na minimální reálnou funkčnost celého mechanismu a výrazně nižší počty skutečně přesunutých migrantů.

Po několika stupních a vzájemné výměně stanovisek nyní Komise stojí před rozhodnutím, zda věc předat unijnímu soudu. Ten by mohl zemím uložit vysokou jednorázovou pokutu či ukládat i opakované penále do chvíle, než začnou své povinnosti plnit. Podle informací ČTK měla Komise původně o předání věci soudu rozhodnout tento týden, nakonec však věc odložila.

CNN: Migranti jsou v Libyi na prodej jako otroci

Do Evropské unie dorazilo v letošním roce výrazně méně migrantů, oznámil ve středu eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. [celá zpráva] Souvisí to prý mimo jiné s bojem proti převaděčství, lepší ochranou hranic či se spoluprací s Libyí.

Příznivě znějící zpráva pro Evropu pro migranty ovšem znamená naopak horší vyhlídky. Americká stanice CNN upozorňuje na to, že někteří lidé se v Libyi prodávají jako otroci.

„Osm set,“ vykřikuje dražitel a pokračuje: „900, 1000, 1100... Prodáno za 1200 libyjských dinárů.“ Tento ekvivalent 17 tisíc korun není určen na zakoupení ojetého auta, kusu pozemku či nábytku. „Zbožím“, které se draží na libyjském trhu, jsou dva mladíci a jejich pracovní síla.

Neidentifikovaný muž, jehož prodej zachycuje zrnitý záznam z mobilu získaný americkou stanicí CNN, je Nigerijec. Vypadá na dvacet a je oblečen ve vybledlé košili a teplácích. Dražitel, který je mimo záběr, ho nabízí v rámci týmu „velkých silných chlapů vhodných pro práci v zemědělství“.

Na základě tohoto videa se pracovníci CNN vydali do Libye, kde u Tripolisu skrytými kamerami během několika minut natočili prodej tuctu lidí. „Potřebuje někdo kopáče? Tady je kopáč, velký silný chlap, bude kopat,“ vyvolává na videu prodejce a vykřikuje. „Co kdo nabízí, co kdo nabízí?“ Kupující zvedají ruce a cena roste: „500, 550, 600, 650...“

Foto: Hani Amara, Reuters

Migranti na libyjském pobřeží

Posílení libyjské pobřežní stráže znamená, že méně člunů může vyrazit na moře, takže pašerákům přibývá nepotřebných migrantů. Proto se mění v pány a migranti v otroky.

Nadporučík Násir Chazam z vládní agentury proti nelegální imigraci řekl CNN, že ačkoli nebyl svědkem takové aukce, uznává, že gangy pašují lidi. „Naplní loď se sto lidmi a ti to buď zvládnou, nebo ne. Pašerák se nestará, dokud dostává peníze, a migrant se buď dostane do Evropy, nebo zemře na moři,“ řekl.

Terčem zločinců se migranti zřejmě stali i na jihozápadě Pákistánu poblíž hranic s Íránem. Podle úřadů tam neznámý střelec povraždil patnáct lidí mířících do Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko v otázce kvót ještě nemá vyhráno

Česku a jeho spojencům se podařilo získat důležitý ústupek od svých unijních partnerů. Do poloviny příštího roku se Praha a zbytek visegrádské čtyřky (V4)...

Výběr článků

Načítám