Hlavní obsah

Cvičení amerického námořnictva v Tichomoří začne v sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vojenské cvičení amerického námořnictva v Tichomoří se třemi letadlovými loděmi začne v sobotu a skončí v úterý. Oznámilo to ve čtvrtek americké námořnictvo. Manévry se uskuteční v době, kdy se bude chýlit ke konci turné amerického prezidenta Donald Trump po pěti asijských zemích, a bude to poprvé od roku 2007, kdy se cvičení v západním Tichomoří účastní až tři letadlové lodě na jaderný pohon.

Foto: Reuters

Americká letadlová loď USS Ronald Reagan a torpédoborec USS Stethem v doprovodu jihokorejské lodě

Článek

Sedmá flotila amerického námořnictva, která cvičení oznámila, neupřesnila místo manévrů. USA již dříve naznačily, že cvičením chtějí potvrdit spojenectví s Japonskem a Jižní Koreou v době severokorejské krize a zvýšit tlak na KLDR, aby ukončila svůj vojenský jaderný program a testy balistických střel.

Cvičení se mají zúčastnit lodě USS Ronald Reagan, která má základnu v Japonsku, USS Theodore Roosevelt a USS Nimitz, napsala agentura AP.

Podobné manévry se naposledy uskutečnily v roce 2007 u Guamu.

Spojené státy v současné době provozují jedenáct bojeschopných letadlových lodí. Vedle deseti plavidel třídy Nimitz, z nichž nejstarší slouží od roku 1975, je to také první zástupce nové generace nosičů letadel USS Gerald R. Ford. Toto plavidlo, které dalo jméno celé třídě, bylo po letech průtahů zařazeno do služby letos v červenci.

Reklama

Související témata:

Související články

USA v Tichomoří chystají námořní manévry

Spojené státy v příštích dnech uspořádají v západním Tichomoří manévry se třemi svými letadlovými loděmi. V pondělí o tom s odvoláním na nejmenované americké...

Výběr článků

Načítám