Hlavní obsah

Ve Francii a Švýcarsku zadrželi deset lidí podezřelých z terorismu

Paříž

Při policejní operaci v oblasti Paříže a na dalších místech ve Francii a také ve Švýcarsku bylo v úterý zadrženo deset lidí podezřelých z přípravy teroristického útoku. Informovala o tom francouzská média.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzští policisté ze speciální jednotky

Článek

List Le Parisien napsal, že policie zatkla v oblasti Paříže a v přímořských částech země devět osob. Desátého člověka zadržela policie ve Švýcarsku.

Policie ani prokuratura v Paříži podrobnosti k zásahu zatím sdělit nechtějí. Le Parisien ale uvedl, že zadržené osoby jsou ve věku od 18 do 65 let a jsou mezi nimi dva bratři. Podle serveru Le Monde byli oba už dříve policii známi kvůli svým radikálním postojům.

Le Parisien s odvoláním na nejmenované zdroje list upřesnil, že se zatýkalo zejména ve městě Aix-en-Provence nedaleko Marseille, v přístavním městě Menton u Nice a v departementu Seine-Saint-Denis v oblasti francouzské metropole.

Agentura AFP s odvoláním na justiční zdroje uvedla, že zásah je součástí vyšetřování, které začalo 19. července kvůli podezření ze „zločinného spolčení s cílem spáchat teroristický čin”.

Komunikoval také s třináctiletým

„Vyšetřování umožnilo identifikovat osobu ve Švýcarsku, která byla mimořádně aktivní na sociálních sítích (Telegram). V této souvislosti také ukázalo, že tato osoba měla kontakty s osobami žijícími ve Francii, s nimiž hovořila zejména o plánech násilných akcí...” uvedl zdroj agentury.

Tento člověk, který byl zadržen ve Švýcarsku, na sociálních sítích také komunikoval s 13letým Francouzem podezřelým z přípravy džihádistického útoku nožem. Chlapec byl zadržen 20. června.

Francie byla v posledních letech terčem několika teroristických útoků. Po atentátech v Paříži z 13. listopadu 2015 byl v zemi zaveden výjimečný stav, který přestal platit teprve minulý týden v noci z 1. na 2. listopadu. Předtím v úterý ho ale nahradil nový protiteroristický zákon, který mimo jiné posiluje pravomoci policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám