Hlavní obsah

Terorista zabíjel na Manhattanu, vjel autem do cyklistů

New York
Aktualizováno

Na Manhattanu v New Yorku vjel v úterý řidič pick-upu do cyklistů. Informují o tom světová média. Při útoku podle starosty New Yorku Billa de Blasia zemřelo nejméně osm lidí, 12 dalších je zraněných. Podle policie se jednalo zřejmě o terorismus. Útočník byl postřelen a zatčen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Situace v New Yorku na místě útokuVideo: Reuters

 
Článek

K útoku došlo v úterý odpoledne místního času, tedy v úterý večer středoevropského času (v New Yorku je oproti Česku o pět hodin méně – pozn. red.).

Útočník v pronajatém pick-upu vjel do prostoru vyhrazeného cyklistům. Jízdu ukončil poté, co narazil do školního autobusu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Terorista zabíjel na Manhattanu, vjel autem do cyklistůVideo: Reuters

Následně agresor, zřejmě zraněný, vystoupil z kabiny. Křičel a v rukou držel dvě zbraně. Původní zprávy hovořily o střelbě, podle vyšetřovatelů však byly zbraně atrapy – mělo jít o paintballovou a airsoftovou zbraň.

Útok nepřežilo podle posledních informací osm lidí. Šest jich zemřelo na místě, další dva po převozu do nemocnice.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

POničená školní autobus po útoku na Manhattanu

Policisté pachatele – mělo by jít o 29letého muže – postřelili do břicha a zadrželi, podle listu New York Times je hospitalizován v nemocnici. V autě nebyly nalezeny žádné výbušniny.

Některá média přinesla nepotvrzenou informaci, že útočníkem byl muž jménem Sayfullo Saipov, imigrant, který měl do USA přijít v roce 2010 a který bydlel na Floridě.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zranění po útoku na Manhattanu

Incident se odehrál poblíž West Side Highway, rušné magistrály lemující západní pobřeží Manhattanu při levém břehu řeky Hudson. Došlo k němu jen několik bloků od Světového obchodního centra a památníku obětí teroristického útoku z roku 2001.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Policista na místě útoku na Manhattanu

Motiv útočníka zatím není úplně jasný, podle úřadů šlo však zřejmě o terorismus. Podle televize Fox News pachatel křičel Alláhu Akbar (arabsky Bůh je velký).  

Policie nedlouho po útoku vybídla, aby se lidé vyhnuli některým oblastem, zároveň však uvedla, že akutní nebezpečí už nehrozí.

Případu se ujali agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Pachatel podle nich jednal sám, po nikom dalším policie nepátrá.

Foto: Martin Speechley, ČTK/AP

Policisté na místě činu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám