Hlavní obsah

V Turecku postavili před soud lidskoprávní aktivisty včetně Němce a Švéda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

V Turecku ve středu začal soud s 11 bojovníky za lidská práva. Aktivistům obviněným z terorismu, mezi nimiž jsou dva místní předáci nevládní organizace Amnesty International, hrozí podle médií až 15 let vězení.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Demonstrace na podporu zadržovaných lidskoprávních aktivistů před soudem v Istanbulu

Článek

Žalobě čelí mimo jiné místní předáci Amnesty International Taner Kiliç a Idil Eserová a také německý občan Frank Steudtner a Švéd Ali Gharavi. Prokuratura žádá pro 11 obviněných tresty od 7,5 do 15 let vězení.

Zadržení těchto lidí vyvolalo diplomatickou rozepři mezi Tureckem a Německem, které pohrozilo nepříznivými dopady na vzájemné vztahy. Němečtí politici vyjádřili pochybnosti o spravedlivém soudního procesu. Německá kancléřka Angela Merkelová v září uvedla, že vyjednávání o vstupu Turecka do EU by se měla pozastavit nebo ukončit.

Šéf německé odbočky Amnesty International Markus Beeko označil všechna obvinění za absurdní. Podle agentury DPA je v Turecku zadržováno ve vazbě 11 německých občanů včetně zpravodaje listu Die Welt Denize Yücela.

Pro údajné napojení na loňský pokus o státní převrat v Turecku přišlo o práci zhruba 150 000 zaměstnanců státního i soukromého sektoru a přes 50 000 lidí bylo zadrženo. Ankara se hájí tím, že vhledem k vážnosti hrozeb, kterým čelí, jde o nezbytná opatření. Kritici mají za to, že turecký prezident využívá pokusu o převrat jako záminky k likvidaci opozice.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám